Stoltenberg på lynvisitt til Moskva

Møter Putin og Medvedev for å diskutere næringsliv og nordområder.

MØTES 19. MAI: Statsminister Jens Stoltenberg og Russlands statsminister Vladimir Putin Foto: Kimmo Mantyla/Lehtikuva /REUTERS
MØTES 19. MAI: Statsminister Jens Stoltenberg og Russlands statsminister Vladimir Putin Foto: Kimmo Mantyla/Lehtikuva /REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Jens Stoltenberg reiser tirsdag 19. mai til Moskva på en lynvisitt for å ha møter med statsminister Vladimir Putin og president Dimitrij Medvedev. Det bekrefter statsministerens kontor overfor Dagbladet 6. mai.

Det blir gjennomført to møter, det ene over en lunsj.

Telenor på dagsorden?
Trolig vil den betente situasjonen mellom Telenor og russiske Alfagruppen stå på dagsorden.

Telenor har store eierinteresser i både Ukraina og Russland. I førstnevnte eier Telenor 56,5 prosent i Kyivstar, som har rundt 22 millioner abonnementer. I Russland eier Telenor 33,8 i selskapet VimpelCom.

VimpelCom er Russlands nest største mobilselskap.

I mars tok en lokal russisk domstol i Omsk arrest i Telenor-aksjer verdt 11.6 milliarder kroner. Dommen fastslår at Telenor må betale 11,6 milliarder kroner i erstatning til selskapet Farimex, som er en aksjonær i delvis Telenor-eide VimpelCom, der også Alfagroup er aksjonær.

Telenor anket dommen. Saken skal 26. mai opp i retten i byen Tyumen.

Miniputt
Det spekuleres i at Jomfruøyene-registrerte Farimex, som bare eier 0,002 prosent av aksjene i VimpelCom, gikk til søksmål som en del av Alfagruppens strategi for å presse Telenor til å oppgi krav eller miste aksjene i VimpelCom, der de deler eierskap.

Alfagruppen har flere ganger motsatt seg disse påstandene. De har 42,4 prosent av aksjene i VimpelCom.

Konflikten har de siste årene ført til en rekke rettssaker.

Alfagruppen kontrolleres av oligarken Mikhail Fridman, en mektig mann med nære venner i Kreml. Fridmans Alfa Group eier 24,5 prosent av Vimpelcom.

Hvem står bak?
Ettersom Farimex er registrert på De britiske jomfruøyene under mannen Dmitrij Fridman. Telenor hevder dette er fetteren til Mikahil Fridman, noe Alfagruppen avviser.

Det er derfor vanskelig å avsløre hvem som virkelig står bak selskapet.

Alfagruppen og Telenor kjemper en hard maktkamp om kontrollen over de to lukrative selskapene VimpelCom i Russland og Kyivstar i
Ukraina.

Telenor har nær 30 prosent aksjer i  VimpelCom. Det tilsvarende tallet for Alfa er 42,4 prosent.

«Ransforsøk»
I februar karakteriserte Telenor rettssakene som et «ransforsøk».

- Det vi vet, er at regionen der rettssakene pågår, har vært brukt mange ganger tidligere til å tilrane seg verdier. Retten har både i den første og andre instans glatt oversett alt som har med russisk lov å gjøre. Dette kommer vi ikke til å bli la stående, sier pressetalsmann Dag Melgaard og utdyper:

- Det er snakk om uhyre store summer. Erstatningen er ikke i nærheten av noe som kan likne virkelighet, i alle fall ikke for det ukrainske selskapet det er snakk om her.