HANS REGJERING HAR SAGT JA: I 80 prosent av tilfellene der statens egne miljøetater har sagt nei til oljeboring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
HANS REGJERING HAR SAGT JA: I 80 prosent av tilfellene der statens egne miljøetater har sagt nei til oljeboring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.Vis mer

Stoltenberg-regjeringen har overkjørt miljøråd i 80 prosent av oljesakene

Tilsvarende for Bondevik-regjeringen: 71 prosent. Derfor er Naturvernforbundet kritiske til konsekvensutredning i Lofoten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra de kom til makta i 2005 og til i dag har den rødgrønne regjeringen overkjørt miljøetatenes advarsler i fire av fem oljesaker. Klima- og forurensingsdirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning har sagt klart nei til åpning av totalt 237 blokker. I 189 av tilfellene har regjeringen ikke tatt dette til følge, viser en opptelling som Naturvernforbundet har gjort.

- Dette viser noe av den åpenbare grunnen til at vi er imot konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Det gis tillatelser også i sårbare områder. Områder som er kystnære, har mye sjøfugl og korallrev. Miljøet overkjøres rått og brutalt, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet. 

Bondevik-regjeringen var noe strengere. Mellom 2002 og 2005, overkjørte de anbefalinger om å la blokker være oljefrie i 46 av 65 blokker, altså 71 prosent av tilfellene.

- Vil ikke trekke konklusjoner - Dette er sak for sak-vurderinger og jeg kjenner ikke de enkelte saker det er snakk om. Jeg vil ikke trekke generelle konklusjoner basert på den type telling. Vårt utgangspunkt er at petroleumsvirksomhet skal drives innenfor rammer som hensyntar sikkerhet og miljø på en god måte, sier statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet.

Han ønsker ikke å se nærmere på tallene. Og forklarer saksgangen slik:

- De ulike etatene uttaler seg, og så gjøres en overordnet vurdering på embetsnivå i departementet. Til sist er det politisk ledelse som gjør en vurdering. Det er ikke sånn at vi ikke tar hensyn til miljø. Hvis det er spesiell miljørisiko kan det hende vi vurderer det slik at vi ikke kan ta vare på miljøverdiene uten å si nei til aktivitet. Men vi kan også se på måter å unngå miljørisiko og likevel ha aktivitet.

SV og Venstre ikke fornøyde Hans kollega i regjeringen, miljøminister Bård Vegar Solhjell (SV), synes ikke statistikken er pen.

- VI FÅR TIL MER: Tror Venstres leder Trine Skei Grande. Foto: 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
- VI FÅR TIL MER: Tror Venstres leder Trine Skei Grande. Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Vis mer

- Dette er ikke bra nok, det må vi gjøre noe med. Dette er grunnen til at vi er imot konsekvensutredning i Lofoten, sier han.

Venstres leder Trine Skei Grande, mener at tallene viser at de borgerlige miljøpartiene vil få til mer i regjering enn SV, men er uansett ikke fornøyd. Hun mener tallene at oljeforvaltningen ikke er kunnskapsbasert.

- Vi får ofte ord på oss for å være følelsesstyrt, men egentlig er det vi som er faktabasert. Det forundrer meg at kunnskap er så lite verdt i Norge. Det pleier å gå dårlig med land som ikke bryr seg om kunnskap, sier hun.

- IKKE BRA NOK: Og derfor er vi imot konsekvensutredning av Lofoten, sier miljøminister Bård Vegar Solhjell (SV). Foto: Ned Alley / NTB scanpix.
- IKKE BRA NOK: Og derfor er vi imot konsekvensutredning av Lofoten, sier miljøminister Bård Vegar Solhjell (SV). Foto: Ned Alley / NTB scanpix. Vis mer