Stoltenberg-regjeringen har overkjørt miljøråd i 80 prosent av oljesakene

Tilsvarende for Bondevik-regjeringen: 71 prosent. Derfor er Naturvernforbundet kritiske til konsekvensutredning i Lofoten.

HANS REGJERING HAR SAGT JA: I 80 prosent av tilfellene der statens egne miljøetater har sagt nei til oljeboring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
HANS REGJERING HAR SAGT JA: I 80 prosent av tilfellene der statens egne miljøetater har sagt nei til oljeboring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra de kom til makta i 2005 og til i dag har den rødgrønne regjeringen overkjørt miljøetatenes advarsler i fire av fem oljesaker. Klima- og forurensingsdirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning har sagt klart nei til åpning av totalt 237 blokker. I 189 av tilfellene har regjeringen ikke tatt dette til følge, viser en opptelling som Naturvernforbundet har gjort.

- Dette viser noe av den åpenbare grunnen til at vi er imot konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Det gis tillatelser også i sårbare områder. Områder som er kystnære, har mye sjøfugl og korallrev. Miljøet overkjøres rått og brutalt, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet. 

Bondevik-regjeringen var noe strengere. Mellom 2002 og 2005, overkjørte de anbefalinger om å la blokker være oljefrie i 46 av 65 blokker, altså 71 prosent av tilfellene.

- Vil ikke trekke konklusjoner - Dette er sak for sak-vurderinger og jeg kjenner ikke de enkelte saker det er snakk om. Jeg vil ikke trekke generelle konklusjoner basert på den type telling. Vårt utgangspunkt er at petroleumsvirksomhet skal drives innenfor rammer som hensyntar sikkerhet og miljø på en god måte, sier statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer