Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenberg sier nei til Hafslund-salg

Jens Stoltenberg vil at Oslo kommune skal beholde Hafslund-aksjene eller utsette salget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-leder Jens Stoltenberg ber Oslo kommune innstendig om å utsette salget av Hafslund-aksjene. Da kan det bli mulig å finne en løsning som sikrer nasjonalt eierskap, og som hindrer at Hafslund blir en filial av et utenlandsk selskap.

Men hvis galt skulle skje, legger Stoltenberg all skyld på Fremskrittspartiet.

- Frp driver et dobbeltspill som nå er avslørt. Oslo-partiet har vært en pådriver for salg til høystbydende, uten forbehold om en nasjonal løsning, sier Stoltenberg. Han har gått i arkivet og viser til flere uttalelser fra ledende personer i Oslo Fremskrittsparti.

Stoltenberg frykter at saken er gått i vranglås i Oslo kommune. Men han retter en siste og innstendig appell til Venstre og Kristelig Folkeparti før onsdagens viktige møte i bystyret. Han ber dem om å få sine respektive partigrupper til å ta «time out».

Kombinasjon stat og private

- Hvis vi får mer tid, er det mulig å finne en løsning som ikke nødvendigvis betyr at staten kjøper alle aksjene. Det kan tenkes private norske eiere, for eksempel andre kraftselskaper. Men også staten kan komme inn på eiersiden i en eller annen form, sier Ap-lederen til NTB.

Stoltenberg mener nasjonalt eierskap i Hafslund er viktig, ikke minst fordi det dreier seg om det eneste private norske kraftselskapet av noen størrelse.

- De siste årene har store deler av finansnæringen flagget ut, med hovedkontorer i Stockholm og Helsingfors. Det ville være et nasjonalt nederlag dersom også energisektoren skulle bli styrt av hovedkontorer ute, sier Stoltenberg.

SVs nestleder Øystein Djupedal mener det er et solid flertall på Stortinget for en nasjonal løsning og finner det positivt at KrF har signalisert ønsket om å beholde Hafslund på norske hender.

- Dette vil SV bidra til. Det aller beste ville være om Oslo kommune beholder sin eierandel. Hvis ikke kan stortingsflertallet gi fullmakt til regjeringen om å bruke Statkraft som eier, eventuelt kan staten gå inn som direkte eier, sier Djupedal til NTB.

Avviser milliardfond

Men SV vil overhodet ikke være med på noe gigantisk strukturfond på atskillige titall milliarder av den typen Frp-leder Carl I. Hagen har foreslått.

- At private skal få bruke så enorme offentlige midler og ta ut gevinst på fellesskapets penger er utelukket. Dette forslaget er steindødt. Vi har null tillit til Hagen i eierskapssaker, sier Djupedal.

Stoltenberg lister opp tre hovedgrunner for at Hafslund bør forbli under norsk eierskap: Gjennom den såkalte grunnskatten gir vannkraften ekstra inntekter til fellesskapet, det industrielle miljøet må bevares på norske hender og for det tredje den historiske symbolverdien.

Dersom Oslo kommune trosser alle oppfordringer om å vente med å legge aksjene ut til salg, mener Stoltenberg at staten bør komme inn på eiersiden, men ikke nødvendigvis som eneeier. Som Djupedal nevner han Statkraft og direkte statlig aksjekjøp som alternative eierformer.

Men Ap-leder vil ikke låse seg til noe foreløpig. Det beste er at Oslo kommune blir sittende på aksjene.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media