Stoltenberg skal snakke med Ban Ki-moon om Syria i kveld

Sikkerhetsrådet har vært samlet for å drøfte hvilke tiltak som kan settes i verk.

SYRIA: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at han ønsker å gi uttrykk for hvor viktig det er at Sikkerhetsrådet klarer å finne en enighet om tiltak knyttet til situasjonen i Syria. Her er han utenfor Dagbladets valgbod tidligere denne uka. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SYRIA: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at han ønsker å gi uttrykk for hvor viktig det er at Sikkerhetsrådet klarer å finne en enighet om tiltak knyttet til situasjonen i Syria. Her er han utenfor Dagbladets valgbod tidligere denne uka. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg sier i dag at han skal snakke med FNs generalsekretær Ban Ki-moon om situasjonen i Syria.

- Jeg er opptatt av å høre hans vurderinger av arbeidet som FN gjør for å forsøke å få til en samlet holdning og strategi i Sikkerhetsrådet, men også gi uttrykk for hvor viktig vi fra norsk side mener det er at rådet greier å samle seg, sier statsministeren til NRK.

Han understreker at det både gjelder fortsatt humanitær bistand og politisk press, men også at Sikkerhetsrådet klarer å fatte et vedtak.

Tre nye hendelser Sikkerhetsrådet var i dag samlet for å drøfte hvilke tiltak som kan settes i verk for blant annet å få en slutt på krigshandlingene i landet.

Ingen ville kommentere møtet, men Syrias FN-ambassadør Bashar Ja'afari sa etter møtet at han har bedt FNs generalsekretær Ban Ki-moon om å umiddelbart gi inspektørene i Damaskus mandat til å etterforske tre hendelser i Damaskus-området, ifølge NTB.

Angrepene skal ha skjedd 22., 24., og 25. august.

Nervegift Det angrepet våpeninspektørene nå er i Syria for å undersøke skjedde onsdag 21. august, og flere hundre personer ble drept.

Leger Uten Grenser har fortalt at om lag 3600 personer har blitt behandlet for symptomer på nervegift på tre Leger Uten Grenser-støttede sykehus i Damaskus.

Pasientene ankom ifølge sykehusene innenfor tre timer onsdag i forrige uke. 355 av dem døde av skadene.

FN-utsendingen til Syria har fortalt at våpeninspektørene har funnet kjemiske spor utenfor Damaskus.

- Ingen tvil Utenriksminister Espen Barth Eide sa på en pressekonferanse tidligere i dag at man ikke ennå vet sikkert hvem som har brukt kjemiske våpen i Syria.

Foto: AP Photo/United media office of Arbeen/NTB Scanpix
Foto: REUTERS/Mohamed Abdullah/NTBScanpix
Foto: REUTERS/Mohamed Abdullah/NTBScanpix

Dette er et syn han ikke deler med talsmannen til president Barack Obama.

- Det er ingen tvil om at det er kjemiske våpen det syriske regimet, Assads regime, har brukt. De har forsøkt å utrydde dette nabolaget, sa Jay Carney, Obamas talsmann, til pressen på mandag, da de snakket om angrepet som skjedde onsdag i forrige uke.

USAs visepresident Joe Biden gjentar dette i dag, ifølge Al-Jazeera.

- Ingen tviler på at uskyldige menn, kvinner og barn har vært offer for kjemiske våpen i Syria, sier visepresidenten.

- Og det er ingen tvil om hvem som står bak, det er det syriske regimet, fortsetter han.

- Uaktuelt Ifølge flere store internasjonale medier planlegger USA, Storbritannia og Frankrike militær reaksjon mot Syria

Både Eide og statsminister Stoltenberg har i dag fortalt at det er uaktuelt for Norge å bruke militær makt i Syria uten et FN-mandat.

- Om vi skal bruke militær makt må det et FN-mandat til. Om det skal brukes offensiv makt, må det forankres i Sikkerhetsrådet, sier Eide etter at han har orientert Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité om situasjonen i Syria.

Forslag Han sier at Norge ikke har blitt bedt om å bidra i en slik aksjon.

- Norge har ikke fått noen slike henvendelser, og vi har ikke deltatt i den typen diskusjoner som åpenbart foregår mellom USA, Storbritannia og Frankrike, sier Eide.

TRE HENDELSER: Den Syriske FN-ambassadøren Bashar Ja'afari sa i dag at han har bedt FN undersøke tre hendelser i Damaskus-området. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/NTBScanpix
TRE HENDELSER: Den Syriske FN-ambassadøren Bashar Ja'afari sa i dag at han har bedt FN undersøke tre hendelser i Damaskus-området. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/NTBScanpix Vis mer

Storbritannia har varslet at de vil legge fram et resolusjonsforslag for Sikkerhetsrådet, og allerede før det var lagt på bordet opplyste Russland om at de ville stemme mot det.

Amerikansk UD sier også at de ikke har noen tro på enighet om det britiske forslaget om en FN-resolusjon som ville åpnet for intervensjon i Syria, ifølge NTB.

Det er for tidlig med en slik resolusjon før FN-inspektørene, som leter etter beviser for bruk av kjemiske våpen i Syria, har lagt fram sin rapport, lød budskapet fra Moskva.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon deler russernes oppfatning og ber landene som har tatt til orde for militær intervensjon, om å avvente inspektørenes rapport.