Stoltenberg snakket med Annan

FN-lederen prøver å roe ned situasjonen i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsminister Jens Stoltenberg snakket i formiddag med FNs generalsekretær Kofi Annan på telefon. Samtalen varte ca et kvarter, og temaet var selvsagt muhammed-tegningene og den påfølgende brenningen av den norske ambassaden i Syria.

- Annan understreket veldig sterkt at det å trykke karikaturtegninger som mange mener er støtende, ikke er noen unnskyldning for bruk av vold. Han er opptatt av, og vi er oopptatt av, hvordan vi nå kan bidra til dialog for å roe gemyttene og unngå at dette fører til mer vold, sier Stoltenberg.

Skal holde kontakt

Kofi Annan er selv i Midtøsten denne uka. Her deltar han på en miljøkonferanse i Dubai. Han har hatt kontakt med mange ledere i regionen for å roe ned situasjonen

Stoltenberg mener at samtalen med Kofi Annan er en klar melding til den muslimske verden om at FN er på saken.

- Vi ble enige om å fortsatt holde kontakt for å se hvordan denne situasjonen utvikler seg. FNs generalsekretær er verdens fremste tillitsmann. Vold og angrep på ambassader kan ikke aksepteres, sier statsministeren som i ettermiddag møtte på Sørmarka konferansesenter, der Arbeiderpartiet har sentralstyremøte.

Formell protest

På spørsmål om det er naivt å tro at Annan og FN vil bidra til å stanse konflikten, svarte Stoltenberg klart:

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

- Det er aldri naivt å tro at man kan unngå vold eller tro på at man kan dempe konflikter. Det motsatte er jo tro at verden skal preges av stadig mer konflikt, motsetninger og hat. Det er vi nødt til å bekjempe med alle mulige midler. FNs generalsekretær bidrar til det, sier Stoltenberg.

Regjeringen vil sende en formell, og skarp, protest til syriske myndigheter etter ambassadebrenning sist lørdag. Det er vertslandets ansvar at ambassader og utenlandske diplomater får den nødvendige beskyttelse. Stoltenberg vil også se på hvilke formelle steg som kan gjøres innenfor FN-systemet.