RANGORDNING: Kong Harald er Norges øverste person, etterfulgt av stortingspresident Dag Terje Andersen og statsminister Jens Stoltenberg. Ved undertegnelsen av kondolanseprotokollen etter 22. juli, byttet imidlertid Stoltenberg og Andersen plass. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
RANGORDNING: Kong Harald er Norges øverste person, etterfulgt av stortingspresident Dag Terje Andersen og statsminister Jens Stoltenberg. Ved undertegnelsen av kondolanseprotokollen etter 22. juli, byttet imidlertid Stoltenberg og Andersen plass. Foto: Vegard Grøtt / ScanpixVis mer

Stoltenberg snek i køen

Statsminister Jens Stoltenberg har rang etter både Kongen og stortingspresidenten, men snek i køen da han undertegnet kondolanseprotokollen for 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For istedenfor å signere etter stortingspresident Dag Terje Andersen under den høytidelige sørgeseremonien i Universitetets aula 25. juli, signerte Stoltenberg etter kongeparet, men før Andersen.

Det var Statsministerens kontor (SMK) som selv hadde tatt initiativ til det som er et klart brudd på protokollen der stortingspresidenten alltid er nummer to i den konstitusjonelle rangordningen, skriver Dagens Næringsliv.

SMK peker på sin side på at dette var regjeringens kondolanseprotokoll og at Stoltenberg derfor burde være nummer to - etter kongeparet.

- Og siden det var statsministeren som tok imot kongen og dronningen, mente vi det var mest praktisk at han signerte etter dem, sier Ingvard Havnen, sjef for Internasjonal avdeling ved SMK.

Det er ikke Stortingets direktør Hans Brattestå enig i.

- Det var en gal protokoll. Det har jeg tatt opp på passende måte med SMK, sier Brattestå til avisa.

Både Stortingets visepresident, Høyres Per-Kristian Foss, og professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Eivind Smith, er overrasket. Foss mener SMK prøver å skape en presidentaktig profil av Stoltenberg, mens Smith sier han har vanskelig for å se hvorfor respekt for den grunnleggende rangordningen i vårt nasjonale demokrati skulle stå i veien for å anerkjenne regjeringens rolle.

Stortingspresident Dag Terje Andersen innrømmer at både han og Stoltenberg merket at noe var galt, men ønsker ikke å overdrive betydningen av at Stoltenberg «snek» i køen.

(NTB)

RAMMET: Jens Stoltenberg undertegner kondolanseprotokollen etter 22. juli. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
RAMMET: Jens Stoltenberg undertegner kondolanseprotokollen etter 22. juli. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix Vis mer