Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenberg: Stanser Nato-trening i Irak

- Nato har besluttet å stanse trening av militærpersonell i Irak, sier generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse mandag.

NATO: Etter den siste ukens hendelser, velger NATO nå å stanse all opptrening av militærpersonell i Irak. Video: AP Vis mer

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kalte inn lederne for medlemslandenes delegasjoner til et hastemøte i Brussel mandag klokka 15.00. Der diskuterte de den opphetede situasjonen i Irak.

På en pressekonferanse etter møtet sier Stoltenberg at forsvarsalliansen har besluttet å stanse trening av militærpersonell i landet.

- Vi suspenderer aktivitetene på grunn av sikkerhetssituasjonen på bakken i Irak, men er klare til å gjenoppta dem så fort situasjonen tilsier det, sier han.

Vil dempe spenningsnivået

Stoltenberg sier at han ønsker å dempe spenningsnivået i området, og ber Iran om å ikke eskalere situasjonen.

- Allierte er bekymret for Iran sine aktiviteter, sier han.

Hastemøtet kommer etter at USA drepte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep ved flyplassen utenfor Iraks hovedstad Bagdad fredag. Nato har omtrent 500 soldater stasjonert i Irak, der de driver opplæring av landets militære styrker som kjemper mot ekstremistgruppa IS.

DREPT: Natt til fredag 3. januar kom meldinga om at den mektige iranske militærlederen Qassem Soleimani er drept i et flyangrep. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Norge har rundt 70 soldater i Irak, der de siden 2015 har deltatt i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

- Ikke i noens interesse

Nato-sjefen understreker at kampen mot IS fortsatt et viktig for forsvarsalliansen.

- Nato og de allierte tar del i den globale koalisjonen for å bekjempe IS. Natos oppdrag i Irak er et viktig bidrag til koalisjonens innsats, sier han.

- Væpnet konflikt er ikke i noens interesse. Iran må ta avstand fra ytterligere vold og provokasjoner.

Har lovet hevn

Søndag stemte den irakiske nasjonalforsamlingen for å kaste internasjonale styrker ut av landet som følge av droneangrepet. Dersom den irakiske regjeringen følger opp vedtaket i nasjonalforsamlingen, kan det få store konsekvenser for USA og Nato.

På pressekonferansen mandag sier Stoltenberg at beslutningen om å drepe Solaimani var USAs, og ikke Natos.

Nå venter verden i spenning på Irans varslede hevnangrep, som vil avgjøre hvordan konflikten utvikler seg videre. Iran har flere militser i Midtøsten, og kan slå til mot USA på flere fronter.