- Stoltenberg stanset hemmelig norsk Kina-avtale

Jens Stoltenberg satte foten ned for et dokument som skulle gjøre det slutt på det iskalde forholdet mellom Norge og Kina etter fredsprisbråket i 2010.

SATTE NED FOTEN: Daværedne statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SATTE NED FOTEN: Daværedne statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens Næringsliv skriver at den nå påtroppende NATO-sjefen satte foten ned i august i fjor, tre uker før stortingsvalget. Etter det avisen erfarer inneholdt teksten formuleringer som Kina ville tolke som en norsk innrømmelse av at det var galt å gi Liu Xiaobo fredsprisen, samt at Liu ikke skulle få komme til Norge for å motta prisen dersom han ble sluppet fri. I tillegg inneholdt dokumentet en forståelse av at Norge ville jobbe for å unngå at en kinesisk dissident skulle få prisen igjen.

Den hemmelige teksten var primært utarbeidet under daværende utenriksminister Espen Barth Eides ledelse, men det endelige utkastet ble altså forkastet til slutt. Dokumentet skulle hemmeligholdes både i Norge og Kina og aldri offentliggjøres, skriver DN. Det var Kina som insisterte på å få et hemmelig dokument inn i avtalen.

- Det er riktig at saken ble diskutert ved ulike anledninger mellom statsministeren og berørte statsråder. Utover dette er det heller ikke i denne saken riktig av meg å gi detaljer om interne prosesser i regjeringen, sier Stoltenberg til avisen.

Ifølge avisen hadde Stoltenberg ingen tro på at avtalen kunne holdes hemmelig. Han var opptatt av at han måtte kunne forsvare innholdet i dokumentet for ettertiden, noe han mente ikke var mulig.

Dokumentene om saken ligger nå i Riksarkivet og er sperret for innsyn i 30 år.

Dagens Næringsliv har ikke lykkes med å få noen kommentar fra den kinesiske ambassaden.

(NTB)