Stoltenberg: staten godtok «juks»

Arbeiderpartiets nestleder Jens Stoltenberg sa i AUF-saken i dag at staten har godtatt ikke-betalende medlemmer som fullverdige medlemmer i enkelte ungdomsorganisasjoner. Forutsetningen er at medlemskapet var bekreftet muntlig, hevdet han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det likner på det medlemsbegrepet som AUF i Oslo har brukt, sa han og ga dermed støtte til de fire tidligere tillitsvalgte i AUF som sitter på tiltalebenken i Oslo tinghus.

De fire er tiltalt for bedrageri og forsøk på bedrageri av Oslo kommune ved såkalt triksing med medlemstall.

Hva er medlem?

Den tidligere AUF-lederen måtte redegjøre for hvilket medlemsbegrep AUF brukte i årene som han var leder i AUF sentralt. Advokat Tor Erling Staff mente at Stoltenbergs forklaring onsdag var en annen enn forklaringen hans tirsdag om hvordan antall medlemmer ble beregnet i årene 1985-89.

Sosialøkonomen ble kjørt hardt av juristen Staff på bakgrunn av Fjeldkommisjonens rapport fra 1995 om reglene i de statlige tilskuddsordninger for barne- og ungdomsorganisasjoner.

I denne rettssaken er det imidlertid det kommunale regelverket i Oslo som danner grunnlag for vurderingen av medlemsbegrepet og for kommunal støtte til AUF.

For mange

Staff hevdet at AUFs totale medlemstall som ble oppgitt på Stoltenbergs tid umulig kunne stemme. Han mente medlemstallet på omkring 11.000 var altfor høyt. Etter Staffs beregninger ville det innebære at AUF rekrutterte mange tusen medlemmer hvert år.

Advokat Harald Stabell mente at forskuttering av medlemmer i AUFs fylkeslag kunne forklare økningen i medlemstallet på slutten av 80-tallet.

- Jeg vil ikke spekulere over hvorfor AUF-ledere som kom etter meg, hadde 5.000 flere medlemmer enn på min tid, sa Stoltenberg.

Etter vitneavhøret sa Stoltenberg til pressen at det hadde vært befriende, ryddig og greit å gå gjennom medlemstall og -begrep i rettssalen.

- Det er ikke nødvendigvis feil at medlemstall og medlemsbegrep varierer fra periode til periode, sa han og viste til Fjeldkommisjonens rapport.

De tiltalte er venner og bekjente av ham som han har et godt forhold til. Han ville ikke spekulere rundt deres framtid i Arbeiderpartiet.

STØTTET: Jens Stoltenberg støttet Anders Hornslien og de andre tiltalte i Oslo byrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer