Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens Stoltenberg oppsummerer Natos forsvarsministermøte:

Stoltenberg stoler på Trump i Afghanistan

Jens Stoltenberg er sikker på at USA blir i Afghanistan sammen med sine Nato-allierte, og ikke vil trekke ut styrkene, som de har gjort i Syria.

BYRDEFORDELING: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i samtale med USAs forsvarsminister Mark Esper. USA har presset på for å få de europeiske allierte til å bidra mer, og minst bruke 2 prosent av landenes bruttonasjonalbudsjett til forsvar. Det ble Nato-landene enige om på toppmøtet i 2014. Men ifølge Natos årsrapport som ble lagt fram i mars, var det bare sju medlemsland som hadde nådd 2 prosent-målet. Alle landene har imidlertid økt, og ved utgangen av året vil det ha kommet inn 100 milliarder dollar mer. Foto: Virgina Mayo/AP
BYRDEFORDELING: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i samtale med USAs forsvarsminister Mark Esper. USA har presset på for å få de europeiske allierte til å bidra mer, og minst bruke 2 prosent av landenes bruttonasjonalbudsjett til forsvar. Det ble Nato-landene enige om på toppmøtet i 2014. Men ifølge Natos årsrapport som ble lagt fram i mars, var det bare sju medlemsland som hadde nådd 2 prosent-målet. Alle landene har imidlertid økt, og ved utgangen av året vil det ha kommet inn 100 milliarder dollar mer. Foto: Virgina Mayo/AP Vis mer

BRUSSEL (Dagbladet): - Vi gikk inn sammen etter 11. september 2001, og vi går ut sammen når tiden er inne, sa Stoltenberg på sin pressekonferanse i dag.

Han stoler på at USA står ved sine løfter og blir i Afghanistan sammen med sine europeiske Nato-allierte til alle er enige om å avslutte operasjonen.

- Kan ikke sammenliknes

Dagbladet spurte om Stoltenberg er bekymret for at USA kan komme til å trekke ut styrkene og overlate ansvaret til europeiske Nato-allierte etter at USA har trukket ut styrkene fra Nord-Syria, der USA har ledet en koalisjon av NATO-land i kamp mot IS.

Som følge av at USA trakk seg ut, rykket Tyrkia inn, noe som de øvrige Nato-landene har fordømt på det sterkeste.

Europeiske land har reagert på USAs ensidige og raske tilbaketrekking av styrker fra Syria, en beslutning som ifølge Frankrikes president Emmanuel Macron ble kjent for de allierte via en twittermelding. USAs tilbaketrekking og Tyrkias invasjon har skapt ny ustabilitet. Stoltenberg har uttrykt stor bekymring for at kampen mot IS kan bli satt tilbake, og at de resultatene som er oppnådd, blir satt på spill.

Stoltenberg svarte at situasjonen i Syria og Afghanistan ikke kan sammenliknes.

- Det er helt ulike situasjoner. Vi er i Afghanistan som direkte resultat av angrepet på USA 11. september i 2001. Vi har vært der fordi vi var enige om å handle etter artikkel fem.

Vi kan ikke sammenlikne Nato-oppdraget i Afghanistan med noen allierte lands nærvær i Syria. Det er to helt ulike saker. USA har slått fast, igjen og igjen, at de er forpliktet på oppdraget, og at de blir værende i Afghanistan. Det har de også gjentatt på dette møtet.

- USA blir

Det har vært gjentatt på møte etter møte at vi gikk inn i Afghanistan sammen, og vi vil forbli i Afghanistan, også i dette møtet. Vi gikk inn sammen, vi har tatt beslutninger sammen om vært nærvær der, og når tidspunktet er riktig, vil vi gå ut. Vi ønsker ikke å være i Afghanistan lenger enn nødvendig.

- Men samtidig, hvis vi forlater Afghanistan for tidlig, kan prisen bli veldig høy. Da vil det afghanske folk lide under et nytt Taliban-regime, og vi vil lide i, og vi vil tape i vår felles kamp mot IS.

- Vi fortsetter å tilpasse oppdraget og gjøre nødvendige endringer. Men vi står ved oppdraget, og USA har slått fast at de står ved sine forpliktelser, sa Stoltenbergs

Unngå nytt kalifat

Natos forsvarsministre drøftet i dag situasjonen i Afghanistan, der Nato har vært i 18 år.

- Vi fortsetter å støtte afghanske sikkerhetsstyrker med opplæring og økonomisk. Det hjelper Afghanistan til å bekjempe terrorisme og legge grunnlaget for fred, sa Stoltenberg.

Stoltenberg har flere ganger gjentatt at Nato må forsikre at Afghanistan ikke blir en trygg havn for terrorister, og ikke gjør det mulig for IS å etablere et nytt kalifat der.

Nato har støttet USAs initiativ til fredssamtaler med Taliban.

- Men for at de kan fortsette, må Taliban vise vilje til kompromisser og fred, sa Stoltenberg.

TYRKIA: Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, og NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, talte sammen i Tyrkia. Video: NATO Vis mer

Situasjonen i Nord-Syria, som ikke sto på agendaen, ble naturlig nok den store saken på forsvarsministermøtet.

Alvorlig uenighet

Stoltenberg bekreftet i går kveld at det hadde vært en åpen og direkte diskusjon om Tyrkias framgangsmåte. USA og de andre europeiske allierte har fordømt Tyrkias invasjon.

Tyrkia sto alene i å forsvare sin handlemøte. Men Nato-landene erkjenner at Tyrkia har legitime sikkerhetsinteresser.

Nato-landene er imidlertid nå enige om å bygge på avtalen mellom Tyrkia og USA og pause i kamphandlingene, og jobbe for en politisk løsning for regionen.

Tysklands forsvarsminister har under møtet i Brussel fått bred støtte til sitt forslag om en internasjonal sikkerhetssone i Nord-Syria. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sa til Dagbladet i går at han er positiv til en FN-løsning for regionen.

2-prosentmålet

Krav om økning av forsvarsbudsjettene, eller «byrdefordeling», har vært et tema på hvert Nato-møte siden toppmøtet i Wales vedtok 2-prosentmålet. Det betyr at landene har forpliktet seg på å bevege seg mot 2 prosent av BNP innen 2024.

SE LIVE: Jens Stoltenberg holder pressekonferanse. Video: AP Vis mer

Per mars i år hadde bare sju av landene nådd målet. Et flertall av landene har nådd et annet mål, at 20 prosent av forsvarsutgiftene går til investering i nye kapasiteter. Men alle landene har økt forsvarsbudsjettene, og ved utgangen av 2019 vil Nato ha cashet inn 100 milliarder dollar mer til felles forsvar.

Cyberangrep og hybride trusler

Et annet hovedtema på forsvarsministermøtet er hvordan Nato-landene skal styrke seg mot hybride trusler og cyber-angrep. Landene er enige om strengere retningslinjer for telekommunikasjon. Omlegging til 5G-nettverk omfattes av reglene.

Ett av punktene som skal inngå i risikovurderingen, er «konsekvensene av utenlandsk eierskapskontroll eller direkte investeringer». Selv om de ikke nevnes direkte, er det særlig kinesiske Huawei som har skapt bekymringer i forbindelse med 5G-utbygging i vestlige land. USAs forsvarsminister, Mark Esper, var tydelig i et foredrag i Brussel før ministermøtet.

- Dersom allierte land velger Huawei som 5G-utbygger, vil det sette begrensninger for informasjonsutveksling mellom de allierte, sa han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media