Stoltenberg: - Største strategiske tabbe

Nato-sjef Jens Stoltenberg mener helgas hendelser i Russland nok en gang viser at det var en tabbe av president Vladimir Putin å invadere Ukraina.

Det gikk litt i ball for Nato-sjef Jens Stoltenberg under en pressekonferanse i Vilnuis. Video: Nato Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Nato-sjef Jens Stoltenberg uttaler seg mandag formiddag om helgas hendelser i Russland.

- Helgas hendelser er en intern russisk sak, og nok en demonstrasjon av den store strategiske tabben president Putin begikk med sin ulovlige annektering av Krim og krigen mot Ukraina, sier Nato-sjefen til oppmøtte journalister, ifølge Reuters.

Denne videoen, publisert av det russiske forsvarsdepartementet, viser Sjojgu til høyre i et luftfartøy, som angivelig beveger seg over ukrainsk territorium. Video: Russiske forsvarsdepartementet. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

Tidligere samme dag uttrykte Den europeiske unions høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk, Josep Borrell, bekymring for at atommakten Russland er på vei inn i en «ustabil fase».

Stoltenberg sier på sin side at det foreløpig ikke er noen tegn til at Russland forbereder seg på bruk av atomvåpen.

Den tidligere norske statsministeren er for tiden i Litauen, der han sammen med landets president, Gitanas Nausèda, skal holde en pressekonferanse senere i dag.

Opprør

Det var fredag at Wagner-gruppa, under ledelse av Jevgenij Prigozjin iverksatte et væpnet opprør på russisk jord.

Formålet var angivelig å tvinge russiske styresmakter til å avsette den russiske forsvarsledelsen.

Som konsekvens tok Wagner-styrker kontroll over den russiske byen Rostov-na-Donu, og oppførte flere skarpe posisjoner på vei opp mot den russiske hovedstaden Moskva.

Etterforskes fortsatt

Søndag kom nyheten om at Kreml og Wagnergruppa, i samarbeid med den Belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko, hadde fremforhandlet en avtale som innebar amnesti for Wagner-soldatene.

Avtalen innebar også at Wagner-sjefen fikk flytte i eksil til Belarus.

Mandag skriver likevel den russiske avisa Kommersant at Prigozjin fortsatt er under etterforskning av FSB etter det væpnede opprøret mot den russiske forsvarsledelsen.

Saken oppdateres.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer