Stoltenberg strammer inn oljepengebruken

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) legger opp til en prosentvis bruk av oljepenger neste år som er en av de laveste i løpet av hans åtte år lange regjeringsperiode.

Oslo. 201308016: Jens stoltenberg rykker frem i meningsmålingen eunder valget 2013
 Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Oslo. 201308016: Jens stoltenberg rykker frem i meningsmålingen eunder valget 2013 Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Neste års oljepengebruk vil være på nivå med det laveste vi har hatt, sier statsministeren til Dagens Næringsliv.

Statsbudsjettet for 2014 vil inneholde 50 milliarder kroner mindre enn det handlingsregelen tillater.

Innstrammingen neste kan gi Høyre-leder og statsministerkandidat Erna Solberg og de andre partiene på borgerlig side et problem når de møtes til eventuelle regjeringsforhandlinger etter valget.

- Vi vil, slik tallene nå står, legge opp til for neste år å bruke knapt 3 prosent av pensjonsfondet, sier Stoltenberg.

Han mener norsk økonomi trues selv om oljepengebruken holdes innenfor handlingsregelens anslag om en pengebruk på 4 prosent av verdien på oljefondet.

- Hvis vi faller for fristelsen til å bruke hele avstanden opp til fireprosentbanen - som vil være om lag 50 milliarder kroner - vil det virkelig være skadelig for norsk økonomi. Det vil være en massiv impuls, en stimulering av etterspørselen i en tid der vi er bekymret for høy kostnadsvekst, kronekurs og rente, sier statsministeren.

 

Han peker på at dette i så fall ville innebære en finanspolitisk stimulans på over 2 prosent.

- Det vil si samme størrelsesorden som den tiltakspakken vi la fram under finanskrisen. Det var den sterkeste stimulansen - i noe enkeltår - på 30 år, sier Jens Stoltenberg.

(NTB)