Stoltenberg-suksess på FN-møte i Etiopia

FNs høynivågruppe ledet av statsminister Jens Stoltenberg enige om finansiering av klimatiltak i fattige land.

UTFORDRINGER: Alle er enige om at U-landene, som Kenya, trenger vekst. Men samtidig må man tenke på klimautfordringene. Foto: AFP/Scanpix
UTFORDRINGER: Alle er enige om at U-landene, som Kenya, trenger vekst. Men samtidig må man tenke på klimautfordringene. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| FNs høynivågruppe ledet av statsminister Jens Stoltenberg ble tirsdag kveld enige om at det vil bli tøft, men mulig å skaffe penger til klimatiltak i fattige land. Forslagene skal presenteres i en rapport til FNs generalsekretær i november.

Stoltenberg vil ikke gå i detalj om hva enigheten på møtet i Etiopias hovedstad Addis Abeba innebærer. Men han sier at høyere avgifter på karbonutslipp må være en hovedkilde til å skaffe penger.

- Vi er blitt enige om anbefalinger om hvordan vil skal nå målet om 100 milliarder dollar årlig fram til 2020 til bruk for klimatiltak i fattige land. Skal vi klare det, må vi bruke flere kilder til finansiering, både offentlige og private. Et sentralt element er at det skal koste å forurense. Derfor mener vi at karbonprising er et viktig tiltak. Dette kommer til å bli krevende, men det er mulig, sier Stoltenberg til NTB på telefon fra Addis Abeba.

- Det er avgjørende å sikre tilstrekkelig finansiering for å få på plass en ny internasjonal klimaavtale. Uten enighet om hvordan tiltakene skal finansieres, blir det heller ingen enighet om en avtale, sier Stoltenberg.

Statsministeren møtte også kinesiske representanter på møtet og merket lite til Kinas reaksjoner på valget av fredsprisvinner.

- Det var ikke tema. Vi har jobbet med klima. Kina gjør en stor innsats for å redusere sine utslipp, sier han.

Løftet om 100 milliarder dollar årlig ble gitt etter klimatoppmøtet i København. Håpet er at finansieringen skal komme på plass på det neste klimamøtet i Cancun i Mexico mot slutten av året.

(NTB)