Stoltenberg taus om Nato

Jens Stoltenberg vil ikke avklare sin Ap-framtid, men fleipet med masete journalister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenberg gjorde det raskt klart i sin tale i dag at han ikke vil kommentere prosessen i NATO om å finne en ny generalsekretær.

Taus om framtida Han ga beskjed til Ap's landsstyremøte om at han i respekt for partiet og prosessen ikke vil si noe om hans kandidatur nå.

- Blant NATOs medlemsland foregår en drøfting om hvem som skal bli ny generalsekeretær. Denne prosessen er ikke avsluttet. Dere har alle sett at jeg er nevnt i debatten . Jeg har sagt at jeg vil informere organer i partiet når den tid kommer. Av respekt for partiet, vil det bli feil av meg å kommentere den situasjonen nå.

- Jeg er glad for den forståelse jeg har fått fra partiet på dette, sa Stoltenberg.

Fleipet med journalistene Ap-lederen takket også, med et smil om munnen, journalister som har jaktet et svar på om han stiller som ny NATO-sjef, og dermed går av som Ap-leder.

- Jeg takker også journalistene som stiller det samme spørsmålet på ufattelig mange ulike måter, og som bevarer humøret. Jeg later i hvert fall som jeg bevarer humøret, sa han og lo.

Forventet en avklaring Det er mange i Ap som har ventet på en avklaring i dag. I en ukes tid har spekulasjonene om Stoltenberg skal bli den nye Nato-sjefen versert i media. Det har også satt fart i spekulasjonene om hans etterfølger som Ap-leder, selv om Jonas Gahr Støre er for mange det mest selvsagte valget.

USAs president Barack Obama og Tysklands Angela Merkel har stått i bresjen for å få konsensus om Stoltenberg som NATO-general. I det siste har det også blitt klart at Storbritannia og Frankrike er med på laget. Dermed er det mye som tyder på at nettopp Stoltenberg blir ny NATO-sjef.

Ny nestlederstrid Også internt i Ap har realiteten i NATO-prosessen begynt å synke inn. Under onsdagens gruppemøte i Ap forrige uke, orienterte Stoltenberg om NATO-prosessen helt kort. Uten å si noe mer enn han allerede hadde uttalt i media, ble det klart for flere Dagbladet har snakket med, at det er stort alvor i Stoltenbergs kandidatur.

Dermed er det mange internt i partiet som allerede ser for seg at det også vil bli en ny nestlederstrid om Stoltenberg drar til NATO.

Til nestleder lanseres det allerede erstattere for Helga Pedersen: Anniken Huitfeldt, Hadia Tajik, Jette Kristensen og Ingvild Kierkol nevnes.

- Farlig og uavklart Før Stoltenberg kom inn på spekulasjonene rundt sitt NATO-kandidatur, kommenterte han også situasjonen på Krim-halvøya.

- Det er en farlig og uavklart situasjon i Ukraina. Russland har annektert Krimhalvøya. Et samlet politisk landskap i verden fordømmer dette, sa han.

Stoltenberg la stor vekt på behovet for at en samlet verden nå verner om folkeretten.

- Det er et alvorlig tilbakeskritt for Europas stabilitet. Ukraina må få en politisk løsning. Vi må stå sammen med våre allierte. Vi vil ikke leve i en verden hvor det er den sterkeste rett som gjelder. Små land som Norge må også strebe etter at det er internasjonal rett som gjelder. Vi slår ring om folkeretten.

TAUS OM NATO: Jens Stoltenberg snakket til sine egne under Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo i dag, men ville heller ikke til Aps landsstyremøte si noe om sitt Nato-kandidatur eller om hans framtid som Ap-leder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TAUS OM NATO: Jens Stoltenberg snakket til sine egne under Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo i dag, men ville heller ikke til Aps landsstyremøte si noe om sitt Nato-kandidatur eller om hans framtid som Ap-leder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer