Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenberg tror på bindende klimaavtale

Kaster seg inn i innspurten før klimatoppmøtet i København.

TROR PÅ AVTALE:  Fra venstre: Estlands statsminister Andrus Ansip, Finlands statsminister Matti Vanhanen, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, Norges statsminister Jens Stoltenberg og Litauens statsminister Andrius Kubilius var blant deltakerne under statsministermøtet i Stockholm mandag 26. oktober. Foto: AP Photo / Leif R Jansson / Scanpix
TROR PÅ AVTALE: Fra venstre: Estlands statsminister Andrus Ansip, Finlands statsminister Matti Vanhanen, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, Norges statsminister Jens Stoltenberg og Litauens statsminister Andrius Kubilius var blant deltakerne under statsministermøtet i Stockholm mandag 26. oktober. Foto: AP Photo / Leif R Jansson / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tror fortsatt på en juridisk bindende klimaavtale, og kaster seg inn i innspurten før klimatoppmøtet i København for å sikre en god avtale.

Sammen med blant andre FNs generalsekretær Ban Ki-moon og en rekke regjeringssjefer skal Stoltenberg delta i gruppen Climate Circle som i ukene fram til klimatoppmøtet i desember skal møtes for å legge større press på verdens nasjoner. Målet er å komme fram til en forpliktende klimaavtale i København.

Den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen inviterte Stoltenberg med i gruppen da de mandag møttes på det nordiske statsministermøtet i Stockholm. Det er første gang i København-runden at statsledere engasjerer seg direkte for en ny klimaavtale. Fram til nå har forhandlingene vært holdt på lavere politisk nivå.

- Målet vårt er fortsatt å få til en juridisk bindende avtale, selv om flere gjentar at det blir vanskelig, sier Stoltenberg til NTB.

Usikkerhet

Det hersker stor usikkerhet om hva som kommer ut av København-toppmøtet. Norges sjefforhandler og klimastatsråd, Hanne Bjurstrøm, sa fredag at hun ikke tror det kommer en ratifiserbar avtale, men håper på en juridisk avtale med klare forpliktelser om utslippskutt. Stoltenberg håper fortsatt på at klimatoppmøtet ender opp med en konvensjon landene må ratifisere.

- Jeg håper fortsatt på det, men min målsetting er at det i hvert fall blir enighet om en juridisk bindende avtale som kan munne ut i en konvensjon i 2010, sier Stoltenberg.

Samkjøring

Selv om de nordiske landene ikke har veldig forskjellige oppfatninger i forkant av København-møtet, mener statsministeren at det er nyttig å møte sine nordiske regjeringskolleger.

- Det er viktig at vi er samkjørte om virkemidler og finansiering av klimakuttene, for Norden har en viktigere rolle enn noen gang, i og med at Danmark er vertsland og Sverige har formannskapet i EU, sier Stoltenberg.

Blant annet håper han å få støtte for Norges syn der handel med klimakvoter inngår som en del av klimaavtalen.(NTB)

MOBILISERER: Miljøaktivister bygger opp stemningen i Bonn i Tyskland. Foto: Henning Kaiser/AFP/Scanpix
MOBILISERER: Miljøaktivister bygger opp stemningen i Bonn i Tyskland. Foto: Henning Kaiser/AFP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling