Jens Stoltenberg talte til NHOs årskonferanse i Operaen i Oslo onsdag morgen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Jens Stoltenberg talte til NHOs årskonferanse i Operaen i Oslo onsdag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Stoltenberg varsler økt bruk av oljepenger

Vil bruke vesentlig mer fordi tidene er dårlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Regjeringen vil bruke vesentlig mer enn handlingsregelen tilsier i år, for å dempe finanskrisen, varsler statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Dette ble kjent på NHOs årskonferanse i dag.

- Vi kan bruke mer penger i dårlige tider fordi vi har holdt penger igjen i gode tider. Det er god motkonjunkturpolitikk, sa Stoltenberg under talen.

Statsministerens kontor opplyser til Dagbladet.no at økt bruk av oljepenger ikke er et brudd på handlingsregelen, fordi den er fleksibel.

Men Stoltenberg varslet at de vil bruke betydelige beløp for å sikre arbeidsplasser og trygge økonomien. Han fortalte at de vil legge vekt på ting som kan virke raskt og er sikre.

Bedre skoler og veier
- Bygg og vedlikehold er viktig. Pusse opp skoler og bygge veier gir oss en dobbel effekt. Det gir oss ikke bare bedre skoler og veier, men også flere abeidsplasser og penger til det private næringslivet, sa Stoltenberg.

Statsministeren varsler også at de vurderer tiltak på skattesiden.

- Vi vil ikke utelukke skattetiltak, hvis det treffer godt, sa statsministeren.

Stoltenberg sa under talen at det norske samfunnet må være foreberedt på store omstillinger.

- Regjeringen kan ikke, og vil ikke, garantere norske arbeidsplasser, sa Stoltenberg.

Under talen roste statsministeren markedet:

- Markedet og konkurranse har gjort verden rikere og mer spennende. Uten marked og konkurranse ville fått et kjedeligere og fattigere samfunn, sa Stoltenberg.

Samtidig advarte han mot markedsfundamentalister.

- Jeg er redd fundamentalister. Enten om de er fundamentalistiske tilhengere av markedet, eller om de mener at staten kan løse alt, sa Stoltenberg, før han ramset opp grunnleggende svakhet med markedet.

- Marked og konkurranse kjenner ikke rettferdighet. Derfor skal vi ha fagforeninger. Derfor skal vi ha sterk offentlighet, sa statsministeren. Han pekte også på markedet ikke er løsningen på miljøproblemene.

Markedet, en dårlig herre
- Det kan være bedriftsmesssig lønnsomt å forurense, samtidig som det er sammfunnsmessig ulønnsomt, sa han.

Men den mest alvorlige svakhet er at markedet ikke holder det den lover, ifølge Stoltenberg.

- I den siste tiden har det vist seg at markedet har hatt problemer med å håndtere markedet, det som markedet burde være aller best på, sa statsministeren.

Han pekte på at finanskrisen nå fører til at også realverdien faller, ikke bare aksjeprisene.

- Når realverdien faller går verdiskapningen ned og arbeidsledigheten opp, sa han. Han mente dette styrker troen på at markedet bør reguleres.

- Markedet er en god tjener, men en dårlig herre, sa Stoltenberg.

Statsministeren garanterte også at regjeringen vil hjelpe bankene gjennom krisen.

- Den norske stat kommer til å sette seg bak det norske markedet. Vi har hjulpet bankene gjennom en krise før, og vi gjør det om nødvendig igjen, sa Stoltenberg.