Stoltenberg vender ryggen til regjeringen

- Regjeringens forslag til statsbudsjett bygger på et annet samfunnssyn enn vårt, sa Aps nestleder, Jens Stoltenberg, da han tirsdag talte til landsmøtet i Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han betegnet en rekke poster i budsjettet som uttrykk for verdivalg av en helt annen karakter enn det arbeiderbevegelsen står for.

- Regjeringen forsvarer sine valg med hensynet til budsjettbalansen. Det er ikke sant, sa Stoltenberg med en uforsonlighet som i hvert fall ikke innbød til noe samarbeid om neste års statsbudsjett.

Den påtroppende leder for Arbeiderpartiet belyste sin holdning med flere eksempler fra regjeringens budsjettforslag.

- De reduserer dagpengene til de arbeidsledige for å finansiere bortfallet av utbytteskatt.

- For å sikre en gunstig opsjonsbeskatning fjerner regjeringen fradragsretten for kjøp av rullestol, sa Stoltenberg som mente at hele budsjettforslaget var gjennomsyret av viljen til å skape større ulikhet.

Han tok for seg debatten om pensjonsspørsmålene og sa regjeringens eierskapsmelding viser at vi står foran tidenes største privatiseringsprosjekt i Norge.

- Regjeringen vil intet mindre enn å privatisere folketrygden. Det er en dyr og dårlig løsning. Hele meldingen er et prosjekt for økte forskjeller og økt usikkerhet, sa Stoltenberg.

Aps nestleder sa en god offentlig sektor er forutsetningen for rettferdig fordeling og fellesskapsløsninger, men samtidig minnet han forsamlingen om at jo bedre offentlig sektor drives, jo lettere er det å forsvare den.

- Jeg vil fornye offentlig sektor av kjærlighet, og den man elsker, tukter man, sa Stoltenberg.

Han ba forsamlingen ta inn over seg at offentlig sektor øker med 7,5 prosent årlig, men storparten av veksten går med til overføringer og privat forbruk.

Aps påtroppende leder brukte storparten av tiden til å tale varmt om det faglig-politiske samarbeidet.

Han mente synet på rettferdig fordeling var selve lakmustesten på hvor høyre og venstresiden befinner seg i det politiske liv.

- Forskjellen mellom høyre og venstresiden minner om forskjellen mellom en siviløkonom og en sosialøkonom.

- Victor Norman, som dere hadde besøk av i går, er siviløkonom, sa Stoltenberg.

Det var poeng nok for forsamlingen som likevel jublet enda mer da NTL-lederen takket både partiets og LOs innleder med ordene: Vi vil ikke nå utsette dere for det samme som Victor Norman opplevde. Han kom som en statsråd, men forlot oss som lektor Tørdal.

(NTB)