Krigen i Ukraina:

Stoltenberg viker: - Mye større problem

Nato-sjef Jens Stoltenberg legger nå vekt på at det er vesentlig mer komplisert å sende luftvernsystemet Patriot til Ukraina i stedet for Polen. Tidligere har han sagt at Tyskland må få bestemme selv om de skal gjøre det.

MER FORSIKTIG: Nato-sjef Jens Stoltenberg uttaler seg nå mer forsiktig om hvorvidt Tyskland skal forsyne Ukraina med luftvernsystemet Patriot. Foto: Michael Sohn / AP / NTB
MER FORSIKTIG: Nato-sjef Jens Stoltenberg uttaler seg nå mer forsiktig om hvorvidt Tyskland skal forsyne Ukraina med luftvernsystemet Patriot. Foto: Michael Sohn / AP / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag uttalte Nato-sjef Jens Stoltenberg seg mer forsiktig om det betente spørsmålet om hvorvidt Tyskland skal forsyne Ukraina med luftvernsystemet Patriot.

Bakgrunnen er at Tyskland har tilbudt seg å forsyne Polen med Patriots etter rakettnedslaget som fant sted i november. Men Polen svarte at Tyskland heller kan sende Patriots til Ukraina. Tidligere har Stoltenberg sagt at dette er en type beslutning som må være opp til hvert enkelt land, i dette tilfellet Tyskland, å ta.

Tyskland har imidlertid ikke bestemt seg for hvordan de skal besvare Polens oppfordring, men har uttalt at dette er en type beslutning som må samordnes med Natos medlemsland.

Samtidig har Russlands tidligere president, Dmitrij Medvedev, truet med at dersom Nato forsyner Ukraina med Patriots og personell for å operere luftvernsystemet, vil Nato umiddelbart bli et legitimt mål for Russlands militære styrker.

- FAKTALØS: Under en pressekonferanse torsdag 1. desember gikk Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, hardt ut mot Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Video: Reuters Vis mer

Stoltenbergs uttalelse

Under pressekonferansen ble Stoltenberg spurt om hva han egentlig mente da han sa at en slik beslutning må være opp til hvert enkelt land, og om hvorvidt han mener at Patriots kan utplasseres i Ukraina.

- Det er en pågående dialog og prosess i Polen knyttet til dette, så jeg mener at det er for tidlig å konkludere. Samtidig mener jeg at det er viktig å skille mellom diskusjonen om hvorvidt Tyskland skal hjelpe Polen med å styrke deres luftvern, og diskusjonen om forsyning av luftvern til Ukraina, svarte Stoltenberg og fortsatte:

- Våre allierte er forberedt på å trappe opp støtten til Ukraina og forsyne dem med enda mer luftvern. Men det er viktig å forstå at dette ikke bare dreier seg om å levere nye luftvernsystemer. Dette dreier seg også om at man må forsikre seg om at systemene som allerede har blitt levert til Ukraina kan håndteres.

SIKKERHET: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg talte under Verden økonomiske forum i Davos 24. mai Vis mer

- Mye større problem

Stoltenberg la til:

- For allerede utplasserte systemer er det behov for ammunisjon, reservedeler og vedlikehold. Dermed mener jeg at man må skille tilbudet om tre Patriots-batterier til Polen fra det mye mer altomfattende og større problemet knyttet til å forsikre seg om at Nato-allierte støtter Ukraina med luftvern. Det har våre allierte allerede gjort i stor grad, inkludert Tyskland.

Forbundskansler Scholz kommenterte kort at Tysklands tilbud til Polen fortsatt står seg, og viste til det Stoltenberg sa om at det fortsatt pågår diskusjoner om dette i Polen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer