SNAKKER UT: Statsminister Jens Stoltenberg mener Rune Øygard ikke kan fortsette som ordfører. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / John T. Pedersen / Dagbladet
SNAKKER UT: Statsminister Jens Stoltenberg mener Rune Øygard ikke kan fortsette som ordfører. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Stoltenberg vil fjerne Øygard som ordfører

Men overgrepssiktede Rune Øygard nekter å trekke seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg sa i Politisk kvarter på NRK mandag morgen at han ikke har tatt stilling til om Øygard er skyldig for det han er tiltalt for.

- Men vi mener at det som er kommet fram, og som ikke er bestridt, er av en sånn karakter at det er uforenlig med den tilliten en ordfører bør ha, sier Jens Stoltenberg.

Ifølge kommuneloven kan ikke en sittende ordfører sparkes midt i en periode, og statsministeren medgir at det er en utfordring at man har begrensede muligheter til å kvitte seg med en ordfører i en periode.

- Dette er for oss ikke et spørsmål om paragrafer og juss, det er det andre som skal ta stilling til, men om tillit, sier Stoltenberg.

Ikke snakket sammen Statsministeren sier selv at han ikke har snakket med Øygard på lenge.

- Jeg snakket sist med ham før denne saken startet og har vært opptatt av at jeg både er partileder og statsminister, og ikke skal uttale meg på en måte som gjør at det kan bli tatt til inntekt eller at jeg mener noe om en rettssak, sier Stoltenberg til NRK.

Oppland Arbeiderparti krever nå at Vågå kommune ber Øygård trekke seg fra ordfører-stillingen.

Fylkesleder Kjersti Stenseng forteller til NTB at Oppland Arbeiderparti stiller seg bak rådet partisekretær Raymond Johansen kom med til Vågå Arbeiderparti før helgen.

Kona vitner Vågå Arbeiderparti har ikke bedt Øygard om å gå, ifølge advokat Mette Yvonne Larsen. Hun bekrefter overfor NTB sent søndag kveld at Øygard i løpet av helgen fattet den foreløpige beslutningen om å ikke trekke seg.

- Vågå Ap drøfter nå andre løsninger for Øygard, blant annet permisjon uten lønn, sier Larsen til NRK.

Saken mot Vågå-ordfører Rune Øygard går nå inn i sin andre uke i retten. I dag skal hans kone vitne i saken.


PÅ BESØK: Her er statsminister Jens Stoltenberg avbildet sammen med Rune Øygard i Vågå i 2011.
Foto: Statsministerens kontor.
PÅ BESØK: Her er statsminister Jens Stoltenberg avbildet sammen med Rune Øygard i Vågå i 2011. Foto: Statsministerens kontor. Vis mer