GÅR FOR NATO: Arbeiderparti-leder og tidligere statsminister Jens Stoltenberg stilte mandag opp til en kort fotomulighet men hadde ingen kommetar til jobben som NATOs nye generalsekretær var på Stortinget. Foto: Heiko Junge / Scanpix
GÅR FOR NATO: Arbeiderparti-leder og tidligere statsminister Jens Stoltenberg stilte mandag opp til en kort fotomulighet men hadde ingen kommetar til jobben som NATOs nye generalsekretær var på Stortinget. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Stoltenberg vil ha rask avklaring om NATO-jobb

Jens Stoltenberg vil vite om han kan fortsette som Ap-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kan forstå at noen frykter en lang og uavklart situasjon, men det er det ingen som ønsker at vi skal ha. Enten det blir en avklaring i NATO på den ene eller andre måten, mener jeg det vil være bra med en rask avklaring, sier den tidligere statsministeren til NRK.

Stoltenberg, som kobles til jobben som generalsekretær i NATO, sier han ikke kommer til å erklære «noe som helst» når han taler til Arbeiderpartiets landsstyre tirsdag.

- Jeg leser jo aviser og hører på radio. Jeg ser at det er mange spekulasjoner om mitt navn som kandidat til ny generalsekretær i NATO, men jeg vil ikke bidra til de spekulasjonene, sier Stoltenberg.

Vil snakke Ap-politikk På landsstyremøtet tirsdag og onsdag skal Arbeiderpartiet legge planer for de neste fire årene. Når Stoltenberg taler til landsstyret, håper han partifellene er kommet for å høre lederen snakke om Ap-politikk.

At Dagsavisens kommentator Arne Strand mener partilederen må erklære et eventuelt kandidatur overfor sitt landsstyre tirsdag, er han ikke enig i.

- Arne Strand er en klok mann, og jeg leser og lytter ofte til ham, men hvis han mener jeg må på talerstolen og erklære et kandidatur, mener jeg ingen er tjent med det. Uansett om han mener det ene eller det andre om min framtid i Ap eller NATO, så vil jeg ikke erklære noe som helst nå, sier Stoltenberg.

- Ap må gnistre En ringerunde NTB har foretatt til flere medlemmer av sentralstyret og landsstyret, bekrefter bildet av at Jonas Gahr Støre er soleklar favoritt til å bli partileder dersom Stoltenberg nå gir seg. Andre navn som blir nevnt er Trond Giske, Helga Pedersen, Anniken Huitfeldt og Hadia Tajik.

Til Dagsavisen sier Tajik at det er hyggelig å bli nevnt, men hun understreket at det ikke er aktuelt med en diskusjon om lederverv i partiet nå. Om planen for de neste fire årene, sier hun at Ap må bli «det klart grønneste partiet», og at partiet må «vise at vi gnistrer» for et sterkt fellesskap og et moderne velferdssamfunn.

På spørsmål fra NRK om han er rett mann til å fornye Ap, svarer Stoltenberg:

- Det er landsmøtet som bestemmer det, men jeg er og har følt meg veldig motivert til å fortsette i Arbeiderpartiet. (NTB)