Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenberg vil ikke si hva kongen ønsket

- Helt feil å spekulere i det, sier statsministeren, som nå viser til «en enighet vi har kommet fram til i fellesskap».

HEDRET: Oberst Eirik Johan Kristoffersen (f.v.) fikk krigskorset med sverd av forsvarssjef general Harald Sunde søndag. Til høyre statsminister Jens Stoltenberg. Det har skapt sterke reaksjoner at kongen ikke var tilstede.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
HEDRET: Oberst Eirik Johan Kristoffersen (f.v.) fikk krigskorset med sverd av forsvarssjef general Harald Sunde søndag. Til høyre statsminister Jens Stoltenberg. Det har skapt sterke reaksjoner at kongen ikke var tilstede. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg vil ikke kommentere om det har vært uenighet mellom kongen og ham rundt utdelingen av krigskorset forut for at de to «kom til enighet». Han vil heller ikke kommentere Dagbladets avsløring om at kongen ble lei seg da han ikke fikk oppfylt ønsket om å foreta utdelingen personlig.

Statsministeren vil heller ikke svare på hvem som tok initiativ til løsningen som innebar at kongen ikke var tilstede.

- Var det du eller kongen som bestemte hvem som skulle dele ut medaljene?

- Det er en enighet som vi har kommet fram til i fellesskap. Selvsagt har kongen aldri blitt nektet å delta. Han sier jo selv i dag at han ville ha sagt fra hvis det var tilfelle. Det avgjørende her er at vi endelig er i ferd med å få på plass mer omfattende markeringer der vi hedrer våre soldater og veteraner, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Han sier at «arbeidsdelingen er drøftet med kongen» og gjentar flere ganger at det er «enighet om arbeidsdelingen».

- Jeg er opptatt av å få fram den den sterke politiske støtten til soldatene. På søndag var det derfor én taler fra Stortinget, Ine Marie Eriksen Søreide, og én taler fra regjeringen - meg.

- Men det har altså vært en diskusjon om hvem som skulle foreta utdelingen?

- Det er helt feil å spekulere i det. Vi har forankret dette i Stortinget og Kongehuset. Jeg forholder meg til det kongen sa. Han sier at det er en enighet. Selvsagt har kongen aldri blitt nektet.

- Det er vel et definisjonsspørsmål om han har blitt nektet, hvis kongens ønske var å dele ut krigskorset selv? Ga han noengang uttrykk for et slikt ønske?

- Jeg kommer ikke til å... Det er enighet mellom kongen og oss. Utover det blir det feil å spekulere.

- Har du eller dine medarbeidere vært i kontakt med Slottet i dag?

- Her vil jeg også slutte meg til kongens uttalelse. Jeg vil ikke innlate meg på formen i den kontakten som er mellom regjeringen og kongen. Selvsagt er det kontakt mellom kongen og meg, som kjent i Kongen i statsråd hver fredag, men utover det vil jeg ikke bryte den lange tradisjonen for å ikke gå inn på hva slags annen kontakt det er.

Statsministeren åpner imidlertid for endringer i den felles enigheten med kongen.

- Det kan godt hende vi skal ha en annen arbeidsfordeling i framtiden. Dette var arbeidsfordelingen i år, så kan det være det blir en annen arbeidsfordeling neste år.

- Hva ligger i det?

- Vi kommer til å drøfte dette med kongehuset også i framtiden. Vi har veldig lave skuldre på dette og vil gjøre det på måter som understreker den sterke støtten til soldatene.

- Forringer det støtten fra den politiske ledelsen at kongen er tilstede på medaljeutdelinger?

- Kongen er tilstede på mange arrangementer han, og det er bare fint.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media