Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenberg vil ikke svare på Dagbladets spørsmål

Sendte e-posten videre.

VIL IKKE SVARE: Statsminister Jens Stoltenberg delte bord med soldatene som ble hedret med Krigskorset med sverd, og Bjørg Gjestvang og Håkon, enka og sønnen til Trond André Bolle. Foto: Erlend Aas / Scanpix
VIL IKKE SVARE: Statsminister Jens Stoltenberg delte bord med soldatene som ble hedret med Krigskorset med sverd, og Bjørg Gjestvang og Håkon, enka og sønnen til Trond André Bolle. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet forsøkte i går å få statsminister Jens Stoltenbergs kommentar til at kongen gjerne ville delt ut Krigskorset med sverd.

Dagbladet ble bedt om å sende skriftlige spørsmål på e-post til statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsministerens kontor (SMK).

Statssekretæren lovet raske svar. Flere timer seinere svarte forsvarsminister Grete Faremo på mail via sin pressevakt.

Spørsmålene var slik:

1. Hvorfor var det ikke kong Harald som overrakte Krigskorset med sverd til de tre spesialsoldatene under markeringen søndag?

2. Ville det ikke vært naturlig at kongen var til stede under arrangementet?

3. Krigskorset med sverd er tidligere utdelt flere ganger. Hver gang det har vært fysisk mulig ble medaljen/æresbevisningen gitt personlig av kong Haakon. Hvorfor ble det gjort annerledes nå?

4. Når og hvordan ble det bestemt at statsministeren og ikke kongen skulle være til stede?

Dagbladet fikk følgende svar fra forsvarsminister Grete Faremo:

- Denne regjeringen har lagt opp til en bredere og mer omfattende markering av Forsvaret og våre veteraner. Deltakelse i markeringene av Forsvaret og våre veteraner er avklart med Kongehuset.

- Det er blant annet en minnedag i november hvor Kongehuset har en viktig rolle og en veterandag 8. mai hvor regjeringen er vertskap.

- Dette er beskrevet i brev som er gått fra forsvarsdepartementet til Stortinget og som Stortinget har sluttet seg til.

- Regjeringen besluttet i 2009 å gjenoppta tildelingen av Norges høyeste militære utmerkelse, Krigskorset med sverd. Det ble for første gang på seksti år overrakt post mortem til Kaptein Eiliv Austlid av forsvarssjefen. Statsministeren var da tilstede og holdt tale.

- Verken i 2009 eller i år var Hans Majestet Kongen tilstede ved tildelingen av Krigskorset. Regjeringen besluttet i desember 2010 et nytt dekorasjonssystem og det er dette som nå følges opp.

Dagbladet tok i går kveld på ny kontakt med statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen og gjorde rede for at Dagbladet er kjent med at Kong Harald er lei seg, fordi han ikke fikk være til stede og utdele medaljene.

- Hva er statsministerens kommentar til det?

- Vi viser til forsvarsministerens svar, svarte Torbjørn Giæver Eriksen via sms. 

MÅ SVARE: - Denne regjeringen har lagt opp til en bredere og mer omfattende markering av Forsvaret og våre veteraner. Deltakelse i markeringene av Forsvaret og våre veteraner er avklart med Kongehuset, sier forsvarsminister Grete Faremo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
MÅ SVARE: - Denne regjeringen har lagt opp til en bredere og mer omfattende markering av Forsvaret og våre veteraner. Deltakelse i markeringene av Forsvaret og våre veteraner er avklart med Kongehuset, sier forsvarsminister Grete Faremo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media