Stoltenberg vil selge inn nordisk Syria-initiativ

Møter Obama i Stockholm.

Barack Obama besøker Kungliga Tekniska högskolan sammen med statsminister Fredrik Reinfeldt og skolens rektor Peter Gudmundsson.

Foto: Fredrik Persson / NTB scanpix
Barack Obama besøker Kungliga Tekniska högskolan sammen med statsminister Fredrik Reinfeldt og skolens rektor Peter Gudmundsson. Foto: Fredrik Persson / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tror at en generell fordømmelse av bruk av kjemiske våpen kan være en vei til et generelt FN-vedtak om Syria.

Derfor skulle han bruke arbeidsmiddagen med USAs president Barack Obama onsdag kveld til blant annet å snakke varmt om initiativet fra de nordiske og baltiske utenriksministrene om en FN-fordømmelse av bruk av kjemiske våpen.

- Det er enighet mellom de norske landene og USA om at vi fordømmer bruk av kjemiske våpen som et uakseptabelt brudd på folkeretten. Vi er også enige om at det trengs en internasjonal reaksjon overfor Syria, sa Stoltenberg til norske journalister rett før middagen.

Uenige om FN Men han la til at i likhet med den svenske statsministeren og verten for middagen, Fredrik Reinfeldt, er det avgjørende for Norge å gå gjennom FNs sikkerhetsråd.

Under sin pressekonferanse tidligere onsdag snakket Obama om at verdenssamfunnet har en moralsk forpliktelse til å handle overfor Assad-regimet. Obama viste til bilder av barn utsatt for gassangrep. Verden kan ikke la angrepet stå ustraffet, konkluderte verdens mektigste mann.

Det er altså ikke et spørsmål om USA skal gå til en målrettet aksjon mot Syria, men om når det skal skje.

Nordisk initiativ Stoltenberg håper likevel på FN-sporet.

- Bruken av militærmakt har større effekt dersom flere gjør det, enn om få gjør det uten forankring. Men dette illustrerer samtidig det brutale dilemmaet vi er oppe i. Nemlig at FNs sikkerhetsråd ikke greier å samle seg om en felles strategi. Men nettopp derfor er det viktig å jobbe for enighet rundt initiativet fra Visby-møtet, sier Stoltenberg til NTB.

Han sier det blir lagt merke til at Norden og de baltiske landene har samlet seg om dette initiativet.

- Selv om Sikkerhetsrådet har vist seg ute av stand til å samle seg om en felles holdning til Syria-konflikten, så skal man i hvert fall forsøke å se om det er mulig å bli enige om en felles holdning til bruk av kjemiske våpen. Og det vil være viktig, for det kan kanskje være en plattform for å utvikle en mer felles holdning til Syria-konflikten som sådan, sier Stoltenberg.

Miljø Andre tema under arbeidsmiddagen blir økonomi, energi og klima. Stoltenberg sier at han vil jobbe for å få USAs støtte til prosjekter mot avskoging.

- Det er viktig at vi handler mens vi forhandler. Målet er en forpliktende klimaavtale i 2015, men i mellomtiden må vi få til nye kutt, sa han.

Han viste til at den reduserte avskogingen i Brasil, som Norge er partner i, har bidratt il en utslippsreduksjon tilsvarende Tysklands årlige utslipp.

- Det er store reduksjoner, og jeg vil oppfordre USA og de nordiske landene til å være med på dette. Neste store land ut er Indonesia, sa Stoltenberg.

Viktig møte Stoltenberg ville ikke svare direkte på spørsmål om det er stas for ham å møte Obama, eller hvordan bilder fra møtet eventuelt kan virke inn i den norske valgkampen.

- Jeg tror dette er et nyttig og viktig møte for Norge, lød standardsvaret.

I tillegg til Obama, verten Reinfeldt og Stoltenberg, deltar den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt, Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson og Finlands president Sauli Niinistö på middagen.

(NTB)