Stoltenberg vil snakke klima med Zapatero

... og nordmennenes kår i Spania, når han feirer nasjonaldag med sin spanske kollega.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Foruten nordmennenes kår i Spania, er det klima statsminister Jens Stoltenberg vil snakke om når han møter sin spanske kollega søndag.

Statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero skal feire den norske nasjonaldagen sammen med Jens Stoltenberg.

Først skal de to delta på et 17. mai-arrangement sammen med den norske kolonien i Alfaz del Pi. Senere blir det også tid til et privat møte mellom de to regjeringssjefene.

- Først og fremst vil jeg ta opp saker det norske miljøet i Spania er opptatt av og eventuelle problemer nordmenn måtte oppleve i områdene de bor. Zapatero har selv sagt til meg at han setter veldig pris på at så mange velger å bosette seg i Spania, sier Stoltenberg til NTB.

Spania en klima-alliert

Han nevner i tillegg klima som en av hovedsakene på møtet.

- Zapatero er opptatt av miljøet, og Spania er en nær alliert i kampen mot klimaendringene, slår statsministeren fast.

Stoltenberg legger til at han vil prøve å få spansk støtte til en ambisiøs avtale på klimakonferansen i København i desember.

Han nevner også finanskrisen som et viktig diskusjonstema.

- Spania er hardt rammet av finanskrisen. Arbeidsledigheten stiger raskt, så økonomi blir naturlig nok et punkt som blir viet en del tid, forteller Stoltenberg.

Ledigheten i Spania nærmer seg tre millioner eller over 15 prosent. Landet har nå den høyeste ledigheten siden 1996 da dagens metode for beregning av sysselsettingen ble tatt i bruk.

EØS-midler

Norge har i EØS-forhandlingene fremmet krav overfor EU om at blant annet Spania skal ut av listen over land som nyter godt av Norges «EØS-avgift».

Norge mener den sosiale og økonomiske utviklingen i Spania stiller landet i en helt annen klasse enn for eksempel mange land i Øst-Europa.

Stoltenberg regner likevel ikke med at dette blir noe tema i samtalene med Zapatero.

- Dette er saker som blir diskutert direkte med EU. Vi kommer til å konsentrere oss mer om bilaterale forhold, sier statsministeren.

(NTB)