Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenberg visste ikke

- Det er ikke greit at allierte land driver etterretning mot hverandre, sier Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snowden-dokumentene Dagbladet presenterer eksklusivt i dag (krever Pluss-abonnement), gir et bilde av amerikansk overvåking i Norge, lik de bildene som er gitt av den amerikanske overvåkingen i en rekke europeiske land de siste månedene.

Overfor norske myndigheter har amerikanere vedgått at samtaler fra et norsk nummer til USA, og omvendt, kan bli registrert gjennom det såkalte Verizon-programmet.

Men informasjonen Dagbladet i dag bringer (krever Pluss-abonnement), avslører en langt mer omfattende overvåking av nordmenn enn den amerikanske myndigheter tidligere har innrømmet overfor Norge.

- Det som her beskrives av omfang understreker viktigheten av at regjeringen sørger for å få klarhet i hva som har skjedd, og at det gis grundige og utfyllende svar på de spørsmål norske myndigheter har, sier tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Dagbladet.

- Jeg er ikke kjent med at det har foregått en slik aktivitet i Norge. Det er ikke greit at allierte land driver etterretning mot hverandre. Venner skal ikke overvåke venner, sier han.

Flere USA-møter Da overvåkingsskandalen begynte å rulle, ble det etablert kontakt mellom norske og amerikanske myndigheter, og det ble avholdt tre møter mellom 17. juni og 29. august i år. Hensikten var å få fakta på bordet om hvilke norske borgere som overvåkes, fra hvilke kilder og hvordan informasjonen behandles.

Bakgrunnen var avsløringer av to amerikanske spion-programmer: PRISM, som er målrettet etterretning mot utenlandske mål, og Verizon-programmet, som er innsamling av metadata fra teletrafikk internt i, og til og fra, USA.

Amerikanske myndigheter har i møtene med representanter for den norske regjeringen fullstendig avvist ulovlig overvåking, med henvisning til at disse programmene er i henhold til den amerikanske loven «The USA Patriot Act» og at de er godkjent av den såkalte FISA-domstolen.

«Foreign Intelligence Surveillance Act» (FISA) er en amerikansk lov som regulerer overvåkning og innsamling av «fremmed etterretningsinformasjon» mellom eller blant «fremmede makter». Den gjelder imidlertid ikke utenfor USAs grenser.

«De to programmene må forelegges FISA-domstolen en gang pr. år. Domstolen godkjenner ikke hver enkelt sak, men skal årlig godkjenne kriteriene for programmet(...)», heter det i en redegjørelse daværende justisminister Grete Faremo sendte Datatilsynet i september i år.

Les tidligere justisminister Grete Faremos (Ap) redegjørelse om dette til Datatilsynet her.

I det interne NSA-notatet Dagbladet presenterer i dag, presiseres det imidlertid at «Boundless Informant»-programmet ikke inneholder såkalt «FISA-data» - altså opplysninger innhentet med hjemmel i FISA-loven.

- Kan ikke utelukkes Dagbladet har vært i kontakt med tidligere justisminister Grete Faremo (Ap), som ikke ønsker å kommentere saken.

Så langt Dagbladet har fått opplyst, har ikke norske myndigheter vært klar over overvåkingen av norske teletrafikk på den måten og i det omfanget som avsløres i USA-dokumentet Dagbladet publiserer i dag.

I kjølvannet av avsløringen av at Tysklands forbundskansler Angela Merkel er blant 35 statsledere har blitt overvåket, sa Stoltenberg til TV 2 i oktober at han ikke kunne utelukke at han hadde blitt overvåket.

- Jeg kan ikke utelukke det, men jeg har heller ikke noe informasjon som indikerer at det har skjedd.

Dialogen mellom amerikanske og norske myndigheter om overvåkingsskandalen, som ble satt i gang av den rødgrønne regjeringen, videreføres av Solberg-regjeringen.

REAGERER: Jens Stoltenberg (Ap) var statsminister i åtte år, før Erna Solberg (H) overtok etter valget i september. Han var ikke kjent med den den massive amerikanske overvåkingen av nordmenns telefonbruk som Dagbladet presenterer i dag. Her sammen med tidligere justisminister Grete Faremo (Ap) i Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
REAGERER: Jens Stoltenberg (Ap) var statsminister i åtte år, før Erna Solberg (H) overtok etter valget i september. Han var ikke kjent med den den massive amerikanske overvåkingen av nordmenns telefonbruk som Dagbladet presenterer i dag. Her sammen med tidligere justisminister Grete Faremo (Ap) i Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!