Stoltenberg vitne til rasist-angrep

SKAGEN (Dagbladet): Her blir Jens Stoltenberg og de andre nordiske statsministrene sjokkerte tilskuere til at Sør-Afrikas president blir angrepet av en nynazist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sightseeingturen langs Skagens hvite strender endte i går i skandale. Med ett ble idyllen brutt av aggressive rasistrop mot president Thabo Mbeki: - Jævla neger! Sør-Afrika for de hvite! På sekunder blir dansken overmannet av tre- fire sikkerhetsvakter. Han fortsetter å skrike slagord og gjør kraftig motstand. Sikkerhetsfolkene har sin fulle hyre med å stagge mannen.

Avsky og sorg

Statsminister Jens Stoltenberg sier til Dagbladet: - Dette var åpenbart en ren rasistisk ytring. Jeg reagerer med avsky og sorg. Episoden er uttrykk for at vi også i Norden har rasister. Den snauklipte unge mannen gikk nede ved strandkanten da toppledere som var samlet til sørafrikansk- nordisk toppmøte kom for å beundre den berømte utsikten fra Grenen i Skagen. - Jeg tror ikke hendelsen viste noe sikkerhetsproblem. Det virket som politiet hadde full kontroll, sier Stoltenberg. Da Dagbladet spurte om Mbekis egen reaksjon, svarte han med et overbærende smil: - Vi har faktisk flere rasister i Sør-Afrika, så jeg reagerte ikke så sterkt på dette.

Farlig

Mannen som er 30 år og fra Ålborg-området, ble i går kveld avhørt av politiet. Ifølge sjefen for Skagen politistasjon, Bremer Ovesen, kom mannen som er en kjent nynazist i ens ærend til Skagen for å rope sitt rasistbudskap. De nordiske statsministrene lovet i går å bidra aktivt til utvikling, vekst og fattigdomsbekjempelse i Sør-Afrika. De lovet også støtte til det initiativet Mbeki har tatt for vekst og bærekraftig utvikling på det afrikanske kontinent.

ANGRIPER: En kjent nazist i 30-åra fra Ålborg-området vil vise sin misnøye med Sør-Afrikas president Mbeki.
JERNGREP: Sikkerhetsvaktene oppfatter den dramatiske situasjonen og stormer til. Desperadoen gir seg imidlertid ikke og bruker alle krefter for å nå sitt mål.
UNDER KONTROLL: Nazisten roper "jævla neger". Men etter et håndgemeng klarer sikkerhetsvaktene å få situasjonen under kontroll.