Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenberg vurderer fredskløveret

USAs utenriksminister Madeleine Albright er utadvendt og direkte. Russlands utenriksminister Igor Ivanov er åpen og avslappet. Knut Vollebæk er kontaktskapende, profesjonell og inngir tillit. Alle tre kjenner hverandre, og har en god tone. Derfor kan det bli fred på Balkan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er i korte trekk tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenbergs analyse i forkant av fredsforhandlingene som startet på Gardermoen i dag morges. OSSE-sjef og Norges utenriksminister Vollebæk maktet å få to av verdens viktigste utenrikspolitiske aktører til å møtes. Målet er slutt på bombing, terror og overgrep i Kosovo.

Stoltenberg kjenner alle de involverte i dagens forhandlinger. Dagbladet har spurt den erfarne politikeren og diplomaten om hvordan han tror dagens toppmøte vil arte seg. Stoltenberg mener stemning og personlig kjemi kan bli avgjørende for utfallet, og danne grunnlag for fred på Balkan.

Bra kjemi

- Kan for eksempel det at den russiske utenriksministeren bruker tolk dempe stemningen i møtet med Vollebæk?

- Det har med personligheten til de som taler med tolk å gjøre. Går samtalen på tverke, kan en tolk gjøre situasjonen verre. Jeg kjenner både Vollebæk og Ivanov. En tolk vil ikke skape noen problemer mellom dem. Ivanov snakker engelsk, men foretrekker tolk for å få med seg alle detaljene. De er begge kontaktskapende, tillitsskapende, profesjonelle og personlige. Utfallet er helt avhengig av de to, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Hvordan er personkjemien mellom Albright og Ivanov?

- Den er bra. Hun er meget utadvendt og direkte, han utadvendt og avslappet.

Intimt og effektivt

UDs såkalte Protokollavdeling jobbet i går kveld på spreng ved SAS-hotellet på Gardermoen for å tilrettelegge de praktiske sidene av møtet. Alt skal være korrekt til fingerspissene.

- Hva har formaliteter, som bordplassering, rombooking og blomster å si for toppmøtenes utfall?

- Det har ikke så mye å si hvor blomstene står. Men dess færre som er til stede under møtet, dess bedre. For min del har det alltid skapt mer intimitet og mulighet for åpne taler, sier diplomatveteranen.

Dagbladet får opplyst ved UDs kontor at Vollebæk og Ivanov vil stille med opptil 10 personer hver. Fra Norge vil blant annet ambassadøren i Moskva og folk fra sikkerhetspolitisk avdeling og politiske spesialrådgivere stille. Så mange pleier å være med utenriksministeren, og man tror ikke det skaper mindre intimitet, får Dagbladet opplyst.

- Selve omgivelsene kan være av betydning. Men, i Jugoslavia opplevde jeg å føre forhandlinger i forferdelige korridorer. Det kan også gå fint. Viktigere er det å være effektiv. At man på minuttet kan fremskaffe dokumenter, råd eller telefonlinjer.

Neppe ny megler-rolle

Thorvald Stoltenberg berømmer Vollebæk for å ha fått i stand toppmøtet, men tviler samtidig på at Norge får noen ny fredsmegler-rolle:

- Det vil jeg ikke tro, så god kontakt som Albright og Ivanov har. Men at Vollebæk har skapt denne muligheten gjennom OSSE og i kraft av å være norsk utenriksminister, er ikke til å kimse av.

Dagbladet snakket i går kveld også med tidligere statssekretær i UD, Jan Egeland. Han er ikke sikker på hvor viktig Vollebæks rolle blir i dag:

- Det kommer an på. Trenger de en tilrettelegger, vil han være svært viktig. Men om han får den rollen, har ikke så mye å gjøre med om han er en dyktig diplomat eller ikke. Invidienes rolle er overdrevet, sier Egeland, og berømmer samtidig Vollebæk for å ha ordnet toppmøtet.

- Regner med uenighet

At regjeringen ikke har skrudd forventningene til værs foran dagens møte, er bevisst. Uttalt høye forventninger kan øke risikoen for at Russland og USA ved dagens slutt opplever møtet som mislykket. AT UD har varslet at Albright holder pressekonferanse klokka 12, «eventuelt» sammen med Ivanov er heller ikke tilfeldig.

- Det betyr at Albright og Ivanov ikke regner med å bli enige, sier tidligere statssekretær i UD, Jan Egeland, til Dagbladet. - De er ikke interessert i å sitte på en pressekonferanse og blotte sin uenighet for hele verden. Men de har åpnet for en felles pressekonferanse i tilfelle de etter møtet kan enes om noe.

- Tror du møtet kan gi umiddelbare resultater?

- Det er utenkelig. Betydningen av møter ansikt til ansikt overdrives ofte. De vil feks ikke komme med et forslag til hvordan Kosovo skal få selvstyre. Håpet er at de kan sette i gang felles framtidige samtaler. Gjør de det, kan resultater komme fort. Russerne og amerikanerne har nok av hotline-systemer og uformelle forbindelser, sier Egeland.