Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stoltenbergs avskjedssøknad

Slik tolker Carl I. Hagen statsbudsjettet. Høyre krever 12 milliarder i skatte- og avgiftskutt. Sentrumspartiene er klare for å prate. Les partitoppenes budsjett-reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Statsbudsjettet virker som den rene avskjedssøknaden fra regjeringens side, mener Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen.

- Jeg kan ikke skjønne hvordan regjeringen skal klare å samle støtte til dette budsjettet fra noen kant i Stortinget. Dette utfordrer absolutt alle - selvsagt mest oss, som står for en helt annen linje. Men også for sentrumspartiene må dette være et sjokkerende budsjett, sier han.

Det er forslagene til skatteøkninger, og særlig den foreslåtte konjunkturavgiften, som provoserer Fremskrittspartiet mest. Og Hagen gjentok etter finanstalen sine sterke angrep på regjeringen for manglende vilje til å bruke oljeinntekter.

- Helsebløff!

Partiets finanspolitiske talskvinne Siv Jensen sier at Norge har en finansminister som later som Norge er et fattig land.

- Regjeringen har forsøkt å sminke seg litt for sentrumspartiene, men bak sminken er en ganske råtten fasade, sier hun.

- Helsebudsjettet er en gedigen bløff i forhold til de lovnadene som regjeringen har gitt ved å satse på helse, sier leder i sosialkomiteen, Jon Alvheim (Frp).

Alvheim sier at tilleggsbevilgningen på 950 millioner kroner i forslaget til statsbudsjett ikke er korrekt. Av totalbudsjettet er 700 millioner kroner overføringer av midler som ble vedtatt i revidert nasjonalbudsjett for i år. Det er 250 millioner kroner som er tilleggsbevilgningen til sykehusene, mener han.

- Og det som er verre er at disse 250 millionene er det pasientene som selv skal betale i form av høye egenandeler, sier Alvheim. Han mener at sykehusene går en enda verre driftssituasjon i møte i 2001 enn i år.

Høyre skyver Ap mot sentrum

Høyres parlamentariske leder Per-Kristian Foss ser ingen invitasjon til samarbeid i regjeringens budsjettforslag. Han mener at SV og sentrumspartiene vil bli frierne i forhandlingene om å få budsjettet i havn.

- Verre skatteøkning har vi ikke sett på mange år, så dette er en invitasjon til venstresiden, sier Foss.

- Dersom vi skal være med på noe samarbeid så må man snu helt om på budsjettet. Dette er i sum en skatte- og avgiftsøkning på 12 milliarder kroner. Det setter arbeidsplassene i fare, sier Foss.

Konjunkturavgiften er en stor provokasjon mot små og mellomstore bedrifter, mener Kjell Magne Bondevik, parlamentarisk leder i Kristelig Folkeparti.

- Dette angrepet på bedriftene er provoserende, sier Bondevik.

Han er også misfornøyd med satsingen i helsesektoren, og at momsreduksjonen bare skal gjelde kjøtt og ikke frukt og grønnsaker.

SV etterlyser miljø

Også partileder Valgerd Svarstad Haugland er kritisk til budsjettet.

- Vi sier ikke at vi ikke vil gå inn i forhandlinger, men det må store endringer til før dette budsjettet kan godtas av oss, sier Haugland.

- Sentrum står samlet i synet på at det må store endringer til i dette budsjettet, sier Venstre-leder Lars Sponheim. Han er mest opprørt over forslaget om konjunkturavgift.

- Forslaget om konjunkturavgift er dramatisk. Bedrifter i distriktene som sliter med å få hjulene til å gå rundt, vil oppleve dette som et saneringsprogram - med rette, sier Sponheim.

Sponheim mener dette er et budsjettforslag som går i retning mot SV og gammeldags sosialisme.

Manglende miljøsatsing er SV-nestleder Øystein Djupedals største innvending til budsjettforslaget.

- Miljøsatsingen er fullstendig fraværende i budsjettforslaget, sier Øystein Djupedal. Han mener det var mye tom retorikk i finansministerens tale.

LO storfornøyd

- Dette er det beste og mest markerte budsjettet på ti år, sier LO-leder Yngve Hågensen. Han mener konjunkturavgiften er et nødvendig tiltak nå som temperaturen er høy i norsk økonomi.

- Konjunkturavgiften må innføres fordi hele samfunnet må få nyte godt av inntektene i norsk økonomi. Nå er det på tide at vi fordeler mer rettferdig, sier Hågensen.

Statsminister Jens Stoltenberg har tro på et samarbeid med sentrum om forslaget til statsbudsjett for 2001.

- Hvis det er vilje til enighet, er det også grunnlag for enighet om budsjettet, sier Jens Stoltenberg. Situasjonen rundt budsjettforhandlingene var omtrent den samme i 1996. Også da var det stortingsvalg høsten etter, slik som nå. Men til tross for de taktiske hensynene, greide sentrum og Arbeiderpartiet den gang å bli enige om et budsjett.

- Når det gjelder den nye konjunkturavgiften som skal betales av alle bedrifter, er den en bedre måte å få inn penger på enn å bruke oljepengene, sier statsminister Jens Stoltenberg i en kommentar etter finanstalen.

- Det er bedre å fordele dette jevnt utover enn å bruke oljefondet, fordi vi da vil skape høyere inflasjon, sier Stoltenberg.

- Arbeiderpartiet satser på et samarbeid med sentrum om budsjettet, sier Dag Terje Andersen, Arbeiderpartiets fraksjonsleder i finanskomiteen.

Kilde: NTB

STORE ORD: I hele dag har Carl I. Hagen angrepet Stoltenberg-budsjettet med store ord.
MILJØ: SVs Øystein Djupedal vil ha et grønnere budsjett.
SKATTESJOKK: Høyres Per-Kristian Foss avviser budsjett-samarbeid hvis skatteøkningene ikke fjernes.