Stoltenbergs brev til Kostunica

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til Hans Eksellense, innkommende president Vojislav Kostunica.

Kjære innkommende president Kostunica,

Jeg skriver for å gratulere deg og det serbiske folk med ditt historiske valg til president i Den føderale republikken Jugoslavia.

Valgseieren markerer innledningen på en ny ære for landet deres. Tross alle hindre har du og dine kolleger i den demokratiske opposisjonen gjennomført en valgkamp som er blitt belønnet med det serbiske folks overveldende støtte. Serbias folk har stemt for demokrati, økonomisk velstand og samarbeid med Europa og det internasjonale samfunn.

Jeg kan forsikre at Norges folk og regjering er ivrige etter å revitalisere bilaterale forbindelser med Jugoslavia på alle nivåer; økonomisk, politisk og sosialt. Din valgseier gjør dette mulig.

Jugoslavia kan nå finne sin rettmessige plass i det europeiske samarbeidet. Norge er klar til å gjøre sitt for å fremme innlemmingen av Jugoslavia i politiske og økonomiske samarbeidsstrukturer. Spørsmålet om Jugoslavias fulle deltakelse i FN og OSSE må løses.

På kort sikt mener jeg at ditt land så raskt som mulig bør tas opp som deltaker i Stabilitetspakten for Sørøst-Europa. Dette vil vi arbeide konkret for. Norge er videre innstilt på å yte betydelig økonomisk støtte til den økonomiske omformingen og gjenoppbyggingen av Jugoslavia. Vi vil arbeide for at det innkalles en giverlandskonferanse for Jugoslavia. Og sist, men ikke minst: Sanksjonene bør nå oppheves så snart som mulig. Norge tar allerede de nødvendige skritt i den retning.

Til slutt vil jeg benytte denne anledningen til å invitere deg til å besøke Norge så snart det passer.

Jeg ønsker deg og folket i Jugoslavia all mulig suksess i framtiden.

Jens Stoltenberg