Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenbergs høye spill

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste års politiske favorittøvelse blir verken bryting eller skyggeboksing, men EU-ballett. De siste førjulspiruetter gjorde Jens Stoltenberg da han i Aftenposten i går forsikret egne smånervøse EU-tilhengere om at verken Senterpartiet eller Sosialistisk Venstreparti får blokkerende veto i hans regjering i spørsmålet om å søke norsk medlemskap. Utvikler EU seg slik at det synes som om et norsk flertall vil inn, er Arbeiderpartiet klar til å sende en søknad, selv om en eventuell rødgrønn koalisjon dermed går i oppløsning.

Vi aner et ganske høyt spill bak Stoltenbergs dansetrinn. Flertallsprosjektet han har lansert sammen med Kristin Halvorsen og Åslaug Haga, er oppriktig ment, og det er fundamentet for den valgkampen han vil føre. Men det videre forløp vil i høy grad avhenge av hvor stor oppslutning Arbeiderpartiet får i valget. Lander det i nærheten av 35 prosent, vil lysten til å regjere alene stige, slik at SV og Sp skal få store problemer med å få Ap med på de innrømmelsene partnerne trenger for å unngå opprør i egne rekker. Ender valget under tretti prosent for Ap, men flertallet likevel reddes av SV og Sp, er situasjonen en helt annen. Da blir det lettere å motstå eventuelle fristelser til å søke om medlemskap, selv om Ap og Høyre til sammen kan mønstre flertall bak et vedtak i Stortinget om å søke.

Hvis, hvis, hvis. Dette er en likning med mange ukjente, men Stoltenberg bekrefter på nytt det kjente politiske faktum vi har levd med i mer enn tre tiår, som er at EU splitter nasjonen, partiene selv og alle tenkelige koalisjoner. Samtidig trenger den politiske virkeligheten utenfor andedammen seg stadig tettere på, slik leder for utenrikskomiteen i Stortinget, Thorbjørn Jagland, konstaterer et annet sted i avisa. Utvidelsen til at unionen nå dekker nesten hele Europa, er der allerede. Nå handler det om unionens grunnlov, og den neste utvidelsen til Tyrkia og kanskje Ukraina. Tida er inne for å gjøre denne historiske utviklingen til en større sak også i den særnorske debatten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media