Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farlig verden

Stoltenbergs mest akutte oppgave: Redde atomavtalen

- På et eller annet tidspunkt må vi bygge tillit. Ingen er tjent med atomopprustning, sier Jens Stoltenberg.

ALVORLIG: Den spente situasjonen mellom NATO og Russland er hovedsaken under forsvarsministermøtet i NATO som starter i morgen. Generalsekretær Jens Stoltenberg som holdt pressekonferanse i dag, sier at hans mest akutte oppgave nå er å redde avtalen om forbud mot atomraketter, INF-avtalen. Foto: Francisco Seco/AP
ALVORLIG: Den spente situasjonen mellom NATO og Russland er hovedsaken under forsvarsministermøtet i NATO som starter i morgen. Generalsekretær Jens Stoltenberg som holdt pressekonferanse i dag, sier at hans mest akutte oppgave nå er å redde avtalen om forbud mot atomraketter, INF-avtalen. Foto: Francisco Seco/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet):

Å stoppe atomopprustningen som er i gang, er en hovedoppgave for NATO-sjef Jens Stoltenberg. Han mener sikkerhetskonferansen i München til helga kan bli en viktig møteplass for ny dialog og tillitsbygging mellom NATO og Russland.

Dialog med Russland

Under konferansen skal Stoltenberg ha møte med blant andre Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

- Det vi driver med nå, er en spiral som går i feil retning. Ingen tjener på det, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

På spørsmål fra Dagbladet om berging av avtalen mot atomraketter er hans viktigste oppgave nå, svarer Stoltenberg:

- Det er den mest akutte oppgaven jeg har nå, fordi det er en så stor avtale, en avtale som er så avgjørende for vår sikkerhet.

Farlig

- Det å skli tilbake i en verden der vi har mange atomvåpen I Europa med knapp varslingstid, er en verden vi må unngå å komme tilbake til. Det er fare for at det skjer, men derfor må vi jobbe hardt for å unngå at det skjer, sier Stoltenberg.

Denne uka skal NATOs forsvarsministre drøfte situasjonen med INF-avtalen i fritt fall. Avtalen mot utplassering og bruk av mellomdistanseraketter med atomvåpen ble inngått mellom USA og Sovjetunionen i 1987.

De seinere åra har Russland ifølge USA og NATO brutt avtalen. Flere NATO-land skal ha etterretningsopplysninger om at Russland har atomraketter som kan nå europeiske mål på kort tid.

Samlet NATO-reaksjon

Som følge av Russlands avtalebrudd har USA varslet at de trekker seg ut av avtalen. Uttrekkingen vil ta seks måneder.

- Vi vil fortsette å ta opp med Russland viktigheten av at avtalen holdes. Det har vært gjort og vil bli gjort på flere nivåer. Jeg regner også med at dette blir drøftet i München. Det er fortsatt et vindu. Det tar seks måneder før USA har trukket seg ut. Så det er fortsatt tid for Russland til å overholde avtalen. Men vi må også forberede oss på en verden uten INF-avtalen, sier Stoltenberg.

Han sier det er for tidlig å spekulere i hvordan NATO vil svare.

- Men vi skal svare samlet på de russiske bruddene. Vi kommer til å være ansvarlige, defensive og samordnet, og vi har ingen intensjoner om å utplassere nye landbaserte kjernefysiske våpen i Europa.

- Vi behøver ikke å speile det Russland gjør, den rakett for rakett, batteri for batteri. Vi trenger troverdig avskrekking. Det har vært spekulert i bilaterale arrangementer, men det blir ikke aktuelt. Vi skal gjøre det samlet, som på 70-80-tallet, sier Stoltenberg.

Viktig München-konferanse

Til sikkerhetskonferansen i München i helga kommer ikke USAs president Donald Trump, men de fleste andre stats- og regjeringssjefer vil være der. Fra Russland møter Sergej Lavrov. NATOs generalsekretær håper møtet blir en anledning til ny dialog.

- Spesielt nå når vi opplever urolige og usikre tider er det desto viktigere at man møtes, og at det ikke bare er folk som er enige om alt, men som også er uenige. Jeg sier ikke at et slikt forum kan løse problemer, men man skal ikke undervurdere det at man møtes. Det er viktig for å bygge tillit og forståelse.

Få flere med

- På et eller annet tidspunkt må vi bygge tillit. Ingen er tjent med atomopprustning, sier Jens Stoltenberg.

Russland har vist til at flere land har atomraketter uten å være underlagt avtalen. Stoltenberg sier NATO støtter alle initiativer for å utvide avtalen til å gjelde andre land med atomvåpen, som Kina.

- Men det er ikke noe argument for å bryte den avtalen vi har, sier Stoltenberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!