­Afghanistans fall

- Stoltenbergs største krise

Talibans lynovertakelse av Afghanistan tok verdens største militærallianse på senga. Eksperter betegner krisa som den verste Jens Stoltenberg har stått i som NATOs generalsekretær.

TØFF SITUASJON: Opplæring av afghanske soldater gjennom mange år skulle bidra til å stabilisere Afghanistan. Da NATO-styrkene gikk ut, tok det imidlertid bare 11 dager for Taliban å overta makten i landet. Hva sier generalsekretær Jens Stoltenberg? I dag er det krisemøte i NATO, deretter holder Stoltenberg en pressekonferanse. Foto: Franois Walschaerts /AFP
TØFF SITUASJON: Opplæring av afghanske soldater gjennom mange år skulle bidra til å stabilisere Afghanistan. Da NATO-styrkene gikk ut, tok det imidlertid bare 11 dager for Taliban å overta makten i landet. Hva sier generalsekretær Jens Stoltenberg? I dag er det krisemøte i NATO, deretter holder Stoltenberg en pressekonferanse. Foto: Franois Walschaerts /AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag møtes NATOs råd til krisemøte i Brussel. Deretter skal Stoltenberg holde en pressekonferanse. Det NATO-landene nå er opptatt av, er få sine borgere og afghanske medhjelpere ut.

Dernest forbereder de seg på mulige flyktningstrømmer og migrasjonskrise.

Men etter hvert kommer diskusjonen om lærdommene og konsekvensene for NATO, spår NATO-eksperter Dagbladet har kommet med. Flere kilder karakteriserer slutten på NATOs største operasjon de siste 20 åra som et stort nederlag.

Andre tror Afghanistan ikke vil skape noen langvarig krise for NATO, at fokuset snart vil flytte seg til Russland og Kina, og at USA i større grad vil bli svarteper enn NATO siden den raske uttrekkingen var USAs beslutning.

Nederlag for NATO

- Kollapsen i Afghanistan rokker ved NATOs og vestlige aktørers troverdighet, sier NATO-forsker ved NUPI, Karsten Friis, til Dagbladet.

- Jeg antar at ingen forventet at dette skulle skje, i alle fall ikke så fort. Man har jo trent opp sikkerhetsstyrker i årevis, og trodde vel at hæren ville klare seg en stund. Det må komme en grundig evaluering av hva som har gått galt. Bortsett fra perioden med Donald Trump som USAs president, er dette den største krisa for Stoltenberg i NATO. Det som har skjedd i Afghanistan etter at NATO trakk seg ut, er et prestisjenederlag og omdømmetap for NATO, legger han til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer