Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenbergs svenneprøve

Regjeringa Stoltenberg presenterer sitt forslag til statsbudsjett klokka 10. Dagbladet.no gir deg budsjettet, reaksjonene og konsekvensene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dokumentet som blir offentliggjort klokka 10 kan bli Jens Stoltenbergs bane - eller slutten på måneder med motgang. Dagbladet.no er tilstede i Regjeringskvartalet fra morgenen og vil holde deg oppdatert på statsbudsjettet gjennom dagen.

Her finner du budsjettet fra klokka 10. Før den tid kan du lese om statsbudsjettet her.

Utfordring for Stoltenberg

Først gir vi deg tallene - hvilke områder regjeringen vil satse på, og hvem som taper.

Vi vil også vise hvordan årets statsbudsjett angår deg dersom forslaget går gjennom. Det er forventet endringer blant annet i bensin- og alkoholavgiftene.

Utover formiddagen kommer de politiske lederne med kommentarer til budsjettet. Alle var enige om at budsjett-signalene i trontalen tydet på at Stoltenberg ønsket samarbeid med sentrumspartiene.

Jens Stoltenberg må klare å lage et budsjett som han kan få flertall for - helst sammen med sentrum. Samtidig ønsker han å lage et så populært budsjett at det kan ta noe av lufta ut av FrP-ballongen.

Ifølge Dagbladets kilder har det vært intens jobbing i departementene den siste tida for å lage et mer spiselig budsjettforslag. Blant annet er det ventet at bensinavgiftene vil bli noe redusert - trolig med en femtiøring literen.

Ifjor rakk Ap-regjeringa kun å flikke på Bondevik-budsjettet. I år presenterer de et budsjett de har bygd opp fra bunnen.

Avdramatiserer budsjettet

Når budsjettforslaget er presentert, starter den lange kampen for å omarbeide det til noe som et Stortingsflertall kan stille seg bak.

Sjeføkonom Knut Anton Mork ønsker å avdramatisere betydninga av budsjettet.

- Staten bestemmer ikke lenger hvor mye du og jeg skal bruke på brød. Jeg tror ikke virkninga av statsbudsjettet er så viktig for folks hverdag, sier Mork til TV2.

Han tror de beste samarbeidsmulighetene ligger hos sentrumspartiene.

- Skatte- og avgiftsøkningene skremmer vekk Høyre og FrP. Men sentrumspartiene har nok ikke så gode følelser etter å ha blitt kastet ut av regjeringskontorene av Ap. Likevel - vi må jo ha et budsjett, sier Mork.

FRYKTER IKKE BUDSJETTET: Sjeføkonom Knut Anton Mork mener at statsbudsjettet ikke har så store konsekvenser som mange tror.
KLAR FOR KAMP: Her gir Stoltenberg trontalen til kongen. Klokka 10 starter kampen for å finne flertall for et statsbudsjett.