Stoltenbergs sykehusbesøk ender i Høyesterett

Lege nekter å ha brutt taushetsplikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En kreftoperert, som fikk hilse på blant andre statsministeren personlig, hevder at en overordnet lege brøt lovpålagt taushetsplikt om hans tilstand overfor media.

I et hovedoppslag i Dagsrevyen samme kveld hadde Olav Gran-Olsson et innslag om at pasientens foreldre hadde gener som med 50 prosents sannsynlighet ville gi kreft i tykktarmen hos etterkommerne.

-  Pasienten har selv gener som med 50 prosents sikkerhet gjør at hans barn igjen også får kreft i tykktarmen, sa NRK-medarbeider Gran-Olsson, etter at han hadde startet med å opplyse at det ikke er alle pasienter som får besøk av statsministeren.

NRK viste også et kort intervju de hadde med pasienten.

Groggy

Pasienten hevder at dette var taushetsbelagte opplysninger legen ga til statsminister Stoltenberg og media. Ifølge pasienten hadde han samtykket i møte med media, men at dette ikke innebar et samtykke eller tillatelse til å fortelle at han var nyoperert, og hva han var operert for.

Legen nekter for å ha brutt taushetsplikten. Ifølge sin forklaring har ikke legen påstått at han eksplisitt ba om samtykke til selv å gi statsministeren informasjon om pasientens sykdom. Legen forklarer at han fortalte pasienten at samtalen med statsministeren ville dreie seg om «deg og din sykdom», og at han derved innhentet samtykke til å gi statsministeren opplysninger om sykdommen.

Pasienten har hevdet at han fortsatt var groggy etter en operasjon i magen to dager før statsminister Stoltenberg med følge dukket opp, og at det må tas med i vurderingen.

NRK-scoop

I Oslo tingrett tapte pasienten søksmålet mot legen og sykehuset. Borgarting lagmannsrett konkluderte imidlertid med at legen hadde brutt sin taushetsplikt, da han ga opplysninger om pasientens helse til offentligheten.

Lagmannsrettens flertall legger en viss vekt på at opplysningene om pasientens helse fikk en svært vid spredning.

-  Da opplysningene ble gitt i nærvær av media, var det ikke upåregnelig at de ble brukt av media, selv om legen neppe kunne forutsette at Gran-Olsson så på saken som et journalistisk scoop, som ble hovedoppslag i Dagsrevyen, konkluderer lagmannsretten. Legen ble dømt til å betale pasienten 50 000 kroner i oppreisning. Rikshospitalet ble frifunnet. Legen ble dømt til å betale pasienten 160 000 kr. i saksomkostninger for lagmannsrett og tingrett, mens sykehuset måtte betale 17 000 kr. i saksomkostninger.

Legen har anket til Høyesterett over at han ble dømt, mens både sykehuset og legen har anket over saksomkostningene.

PÅ BESØK: En pasient hevder legen ga Jens Stoltenberg og media taushetsbelagte opplysninger om seg da Jens besøkte Rikshospitalet 5. juli 2000.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer