- Stoltenbergs tale sjokkerende dårlig

Stoltenbergs tale i Bergen i kveld var forhåndsvarslet som «historisk» og «den viktigste i hans karriere». Carl I. Hagen og andre opposisjonsledere på Stortinget var ikke imponert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skrytelista til Jens

- Det er helt sjokkerende at Jens Stoltenberg ikke vet hvordan han skal nå noen av de fine målsettingene sine, sier Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen til NTB.

Han synes fremførelsen av Stoltenbergs tale sto til stryk.

- Det virket som om det var en desperat statsminister som slåss for gehør for sine synspunkter i eget parti. Jeg tror velgerne ristet mer og mer på hodet.

Høyres finanspolitiske talsmann Per Kristian Foss er heller ikke imponert. Han mener at når en tale blir varslet som historisk, ville man ventet flere konkrete løsninger.

- En tale blir bare historisk hvis noe nytt skjer i politikken, men jeg leser lite nytt i denne talen slik jeg har fått den gjengitt, sier han.

Foss savner konkrete standpunkter og en klar målsetting.

- Det nytter ikke bare å ha som mål å modernisere. Man må også ha praktiske løsninger. Det synes jeg mangler, sier Foss til NTB.

Håper på stalig satsning

- Det er godt å høre at Stoltenberg ikke setter likhetstegn mellom fornyelse og privatisering - at målet for offentlig sektor ikke skal være avvikling, sier Kristin Halvorsen. Hun regner med at Jens Stoltenbergs utspill betyr en helt annen satsing på offentlig sektor. Men det betyr også veivalg.

- - Arbeiderpartiet kan ikke fortsette å gå til Høyre den ene dagen og til sentrumspartiene den andre. Vi trenger et politisk veivalg, sier Halvorsen.

- Mislykket

- Hvis dette var et forsøk på en voldsom ideologisk tale, var det mislykket. Det var jo ikke akkurat noen peptalk han leverte partimøtet. Jeg oppfattet det mer som en klassisk statsministertale, hvor forsamlingen ble meddelt hva regjeringen driver med der borte i Oslo, sier valgforsker og AP-medlem Frank Aarebrot til NTB.

Stoltenberg kom i en viss grad kritikken mot dagens tale i møte i sin egen oppsummering av talen:

- Hovedbudskapet om en styrking og fornyelse av offentlig sektor er ikke noe nytt. Det samme ble sagt i regjeringens tiltredelseserklæring. Men det nye er at jeg i talen har gitt konkrete eksempler på en langt mer detaljert måte og dermed omsatt hovedbudskapet i praktisk handling.

(Dagbladet.no/NTB)

FÅR TYN: Politikere og valgforskere er ikke imponert etter Stoltenbergs «historiske» tale i kveld.