Stoltenbergs tur til Japan kan bli utsatt

I neste uke skal statsminister Jens Stoltenberg (Ap) etter planen reise til Japan.

-SKAL TIL JAPAN Statsminister Jens Stoltenberg skullle egentlig til Japan neste uke, nå kan turen bli tusatt på grunn av tsunamien som råker stillehavskysten. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
-SKAL TIL JAPAN Statsminister Jens Stoltenberg skullle egentlig til Japan neste uke, nå kan turen bli tusatt på grunn av tsunamien som råker stillehavskysten. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I neste uke skal statsminister Jens Stoltenberg (Ap) etter planen reise til Japan. Samtidig reiser en næringslivsdelegasjon på 130 personer til Tokyo, ifølge Innovasjon Norge. Innovasjon Norge har sju ansatte i Japan, og kunne fredag melde at alle disse er uskadde og i god behold.

Eksportutvalget for fisk er blant deltakerne fra norsk næringsliv i statsministerens planlagte program for Japan-besøket. Utvalget kan fortelle at alle deres ansatte i Japan er i god behold.

- Våre ansatte oppfattet situasjonen som ubehagelig, men ble ikke direkte rammet av jordskjelvet. De er nå på den norske ambassaden i Tokyo. Ambassaden kartlegger fortløpende situasjonen og vil vurdere om statsministeren reiser til Japan, sier informasjonsdirektør Christian Chramer i Eksportutvalget for fisk til NTB.

- Veldig stort I Japan jobber myndighetene fredag hardt for å redusere skadeomfanget av tsunamien mest mulig. For regjeringen er situasjonen vanskelig, og skjelvet er av en størrelse Japan ikke har vært borti tidligere, forteller førstesekretær Mio Otashiro ved den japanske ambassaden i Oslo.

- Vi er vant til jordskjelv, men dette er veldig stort. Statsminister Naoto Kans beskjed til folket er at de ikke må få panikk. Men situasjonen er vanskelig. Allerede er over 20 mennesker døde og flere er savnet, sier Otashiro.

Statsminister-tur avlyses? Verken den japanske ambassaden eller Statsministerens kontor kunne fredag gi noe svar på hva som skjer med Jens Stoltenbergs Japan-tur.

- Foreløpig er det ikke tatt noen beslutning om hvilke konsekvenser jordskjelvet vil få for statsministerens reise til Japan. Vi har tett kontakt med Utenriksdepartementet og ambassaden i Tokyo og vil i samråd med japanske myndigheter vurdere situasjonen, sier Arvid Samland ved SMK.

- Vi har vært i kontakt med den norske ambassaden i Tokyo. Foreløpig er det ikke meldt om at noen nordmenn er kommet til skade, får NTB opplyst av UDs pressevakt.

Skjelvet rammet Japan midt på dagen japansk tid og er målt til en styrke på 8,8. Det har utløst en fire meter høy tsunami.

(NTB)