Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stomperud (7) døde ikke i Lærdalsbrannen like vel

Kom hjem etter ti måneder.

 OVERLEVDE:  - Vi var sikker på at Stomperud var død etter brannen i Lærdal. Men slik var det ikke, sier matmor Liv Hønsi til Dagbladet. Fredag, ti måneder etter den tragiske Lærdalsbrannen fikk hun Stomperud tilbake.  Foto: Jannicke Vikdal.
OVERLEVDE: - Vi var sikker på at Stomperud var død etter brannen i Lærdal. Men slik var det ikke, sier matmor Liv Hønsi til Dagbladet. Fredag, ti måneder etter den tragiske Lærdalsbrannen fikk hun Stomperud tilbake. Foto: Jannicke Vikdal. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LÆRDAL :(Dagbladet): Matmor Liv Hønsi (67) mistet alt hun eide den dramatiske brannatta i Lærdal lørdag 18.januar, også den sju år gamle familiekatten Stomeprud, trodde hun.

- Hele familien, også min datter Jannicke som egentlig eier katten trodde Stomperud hadde omkommet i flammene, sier Liv Hønsi til Dagbladet.

Datteren Jannicke bor i Bergen, men er på besøk hos moren etter at Stomperud nå har kommet til rette. Men pusen har blitt folkesky aldeles.

- Han går under vinkelsofaen og setter seg der inne. Stomperud har gått i dekning, sier Jannicke. Hun må gi opp å lokke den fram til fotografering med hjelp av livretten.

Ei forferdelig natt
Liv Hønsi leide et hus like ved der brannen til slutt stoppet i Lærdal sentrum. Øst for henne hadde 34 hus blitt flammenes rov.

- Det var aldeles grusomt. Ei venninne ringte meg og ropte "Det brenner det brenner". Da jeg kom opp så jeg at det var naboens hus som sto i full fyr. Så gikk det slag i slag etter hvert som den ene kraftige vindkula etter den andre satte nye hus i flammer.

- Det har satt dype spor?

- Ja, dette kan en ikke glemme. Når en står og ser et hus brenne opp på snaue sju minutter så forstår en at det er krefter.
Til og med brannmennenes slanger tok fyr, og rundt meg løpte unger på tolv tretten år og gråt når de febrilsk løp med vannbøtter for å slukke familiens hus. Aldeles grusomt.

Flykt!
Huset Liv leide lå foreløpig et stykke unna flammene som herjet, og hun tok seg hjem.
Der var katten Stomperud og ante fred og ingen fare.

- Sist jeg så ham lå han på loftet og koste seg. Men etter hvert så kom jo brannen hit også, og tok først fyr i nettopp taket og loftet.
Vannet var stoppet så vi løpte med vannbøtter for å slukke.

 GIKK I DEKNING:   Alt er nytt for katten Stomperud. Etter ti måneder ute alene har han blitt folkesky. - Han legger seg inne i hjørnet under hjørnesofaen, sier Liv Hønsi. Datteren Jannicke Vikdal prøver å lokke ham ut med livretten slik at Dagbladet får et katteportrett. Hun måtte gi opp.
Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
GIKK I DEKNING: Alt er nytt for katten Stomperud. Etter ti måneder ute alene har han blitt folkesky. - Han legger seg inne i hjørnet under hjørnesofaen, sier Liv Hønsi. Datteren Jannicke Vikdal prøver å lokke ham ut med livretten slik at Dagbladet får et katteportrett. Hun måtte gi opp. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer

- På nabotomta hadde det tatt fyr i ei bedrift som hadde gass og andre eksplosive ting på området. Etter hvert som brannen tiltok kom det eksplosjoner fra området. Da sa brannvesenet at vi skulle flykte.

- Og Stomperud så du ikke noe til?

- Nei. Da var han borte. Det gikk med mange dyr i brannen, også katter. Vi lette etter ham flere ganger, men måtte til slutt slå oss til ro med at han trolig hadde omkommet.

- Det gikk sterkt inn på oss alle sammen. En ting er jo at en mister materielle ting, og det var forferdelig, men katten er tross alt et levende vesen, så det tok tid før vi kunne snakke om det.

Liv Hønsi blir fortsatt preget når hun snakker om brannen og opplevelsene.

- Det var utrolig sterkt. Det var også samholdet i bygda etterpå. Kommunen har vært fantastiske. De sørget for at alle som hadde ledige hus meldte seg. Alle fikk plass å bo rimelig raskt, sier hun.

- Jeg mistet alt, men heldigvis har jeg fire døtre og famile ellers som har gitt meg kopier av bilder og slike ting, sier hun.

På trappa til naboen
Ti måneder er gått siden brannatta i Lærdal. Og på fredag kom katten Stomperud på trappa til en nabo, som igjen ga den til Randi Aarethun i det lokale dyrevernlaget. Naboen som fikk katten på døra la ut et bilde på facebook. Der kjente Aarethun igjen katten til Liv Hønsi.

- Hun ringte og sa: "Liv, har du katten din". Jeg svarte at det hadde jeg ikke, og at den døde i brannen.
Det var den ikke, sier hun.

 BRANNTOMTA:  Her sto huset Liv Hønsi leide, og hvor hun trodde katten Stomperud hadde mistet sitt niende og siste liv. Nå bygges Lærdal opp igjen etter at 35 hus ble flammenes rov 18.januar.
Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
BRANNTOMTA: Her sto huset Liv Hønsi leide, og hvor hun trodde katten Stomperud hadde mistet sitt niende og siste liv. Nå bygges Lærdal opp igjen etter at 35 hus ble flammenes rov 18.januar. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer

- Som kjent har jo katter ni liv, og Stomperud har satt flere av dem til både etter kattepest, storbrann og nå nylig storflom. I tillegg ramlet den utenfor verandaen vår flere ganger, sier Liv Hønsi.

- Den er preget da. En kan se at den har vært ute lenge. Er skrinn og har mistet en del pels. Hele sentrum er jo forandret fra det han kjente, og fant nok ikke tilbake. Nå er han her, men ser pjusk ut, sier datteren.

- Jo, men jeg trodde den skulle se verre ut når vi fikk den tilbake, svarer mora, som tror Stomperud må ha fått mat med noen.
Jeg tviler på at den har klart å jakte alt selv, så noen har nok forbarma seg over ham.

- Men viser han tegn på å kjenne dere igjen?

- Å joda. Den er litt sky nå, og har egentlig aldri likt så veldig mye styr. Men i går kveld kom han og koste skikkelig, sier Jannicke Vikdal.

 STOMPERUD:  Slik så katten Stomperud ut før katastrofebrannen i Lærdal i januar. Foto: PRIVAT
STOMPERUD: Slik så katten Stomperud ut før katastrofebrannen i Lærdal i januar. Foto: PRIVAT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling