Stonehenge kan først ha blitt oppført i Wales, ifølge ny forskning

Hevder å ha funnet «den yngre steinalders Ikea».

NYE FUNN:  Akkurat her mener forskerne de mystiske blåsteinene fra Stonehenge er fra. Foto: Adam Stanford / Aerial-Cam Ltd.
NYE FUNN: Akkurat her mener forskerne de mystiske blåsteinene fra Stonehenge er fra. Foto: Adam Stanford / Aerial-Cam Ltd.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Steinformasjonen i Sør-England har trollbundet folk i lang tid, og det kommer stadig nye oppdagelser.

Det har vært kjent en stund at noen av de berømte steinene har sin opprinnelse i Preseli hills i Pembrokeshire, som ligger rundt 225 kilometer fra Salisbury Plain.

Vannet gjorde jobben Nå mener forskere fra University College London, i  samarbeid med flere andre universiteter, blant andre i Manchester, Bournemouth and Southampton at de har funnet ikke bare området, men steinbruddet steinene er hentet fra.

Mike Parker Pearson er sjef for prosjektet og professor i eldre historie ved University College London (UCL). Han kaller funnet «fantastisk».

- Det er neolittisk tids (yngre steinalder) Ikea, sier han til The Guardian.

- Det fine er at steinbruddet er skapt for 480 millioner år siden og formet som naturlige blokker. Så prehistoriske mennesker trengte ikke denge løs ... Alt de trengte å gjøre var å få kilet inn trebiter i sprekkene. Du væter trebiten, den vider seg ut, og steinen popper ut fra steinblokken.

- Brukt lokalt først Ettersom steinene er datert 500 år før de dukket opp i Salisbury, har en teori vært at man brukte 500 år for å frakte dem dit. Det tror ikke Parker Pearson.

- Det er mer sannsynlig at de først ble brukt i et lokalt monument i nærheten av steinbruddet, og at det så ble tatt fra hverandre og slept med til Wiltshire, sier Parker Pearson til The Guardian. Han påpeker at samfunn blant annet på Madagaskar har slept steiner over lange strekninger og laget en fest ut av det, hvor man knytter kontakter med andre småsamfunn.

Stonehenge er bygget i tre faser, ifølge Store norske leksikon. Første fase omfatter en voll med 56 hull, som er tidfestet til 3000 f.Kr.

Steinene fra Wales er fra andre fase. De står som en ufullendt dobbeltsirkel med 82 «blå» steiner som hver veier opptil fire tonn, og som sannsynligvis er fra rundt 2100 f.Kr.

De store, og mest synlige Sarsen-steinene, fra tredje fase (2000-1500 f.Kr), er fra et lokalt steinbrudd.

«BLÅ» STEINER:  De mindre steinene midt i bildet er de man nå mener å ha funnet opprinnelsesstedet til. De største er ikke fraktet like langt. Foto: NTB Scanpix
«BLÅ» STEINER: De mindre steinene midt i bildet er de man nå mener å ha funnet opprinnelsesstedet til. De største er ikke fraktet like langt. Foto: NTB Scanpix Vis mer