«Stop that shit»

USAs cowboy-diplomati er erklært kaputt, men det bryr ikke president George W. Bush seg om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ST. PETERSBURG snakker verdensledere om liv og død som om det skulle være et videospill for guttunger. Mens blodet flyter i Libanon, drikker USAs president diet coke på G8-møte i Russland. Småpludrende sier han til Storbritannias statsminister at Syria må få Hizbollah til å slutte med dritten sin. Stop that shit, som det heter på nyansert politikerspråk i Washington. Det har vel ikke falt George W. Bush inn at han er den eneste som kan stagge krigshandlingene i Midtøsten ved å legge press på Israel. Slik kan han også legge press på Hizbollah og en rasende arabisk verden.

PRESIDENT BUSH har for vane å snu ryggen til når problemene hoper seg opp. Når kartet ikke stemmer med terrenget er det bare å kaste kartet eller velge seg et nytt terreng. Og selv om verden står i brann, er det ranchen i Texas som frister mest på seinsommeren. Også i år. Fem år etter terrorangrepet på New York og Washington er det ren fortvilelse å lese hos politiske kommentatorer i amerikansk media. Cowboy-diplomatiet er dødt, skriver Time Magazine. Amerikansk utenrikspolitikk ligger i ruiner fra Pyongyang til Bagdad og Beirut, skriver Frank Rich i New York Times. Og det er ikke bare cowboydiplomatiet til Bush som har vist seg å ikke fungere, hevder Rich. Det amerikanske demokratiet fungerer heller ikke lenger slik et demokrati skal fungere ifølge den amerikanske grunnloven.

DOMMEN ER HARD over en administrasjon som seilte inn i Det hvite hus i gode økonomiske tider og satte i gang tidenes mest kostbare skattelette i USA. Nå ruller milliardene ut til en krig som flere og flere amerikanere ikke ser hensikten med. Selv de som mente at president George W. Bush hadde en slags visjon, om enn vill-ledet, etter 11. september 2001, har begynt å føle et sterkt ubehag ved Bush-regjeringens egenrådighet.

ÅRSAKEN ER at George W. Bush, i likhet med sin far, aldri har hatt visjoner om verden. Bare en fiks idé om et eneste land: Irak. Denne besettelsen har, ifølge Frank Rich, ødelagt USAs posisjon i hele verden fordi det aldri har vært snakk om prinsipper og substans. Det har handlet om PR-strategier; aldri om doktriner. Bush-doktrinen, å gå til «forkjøpskrig», var et salgstriks for å drive gjennom regimeskifte i Irak. «Ondskapens akse» var en annen fiks formulering. Akkurat som uttrykkene «medfølende konservativ» og «en samlende kraft, ikke en splittende kraft» som var slagordene under presidentvalget i 2000. Det har vært markedsfolk, ikke jurister, rundt USAs president. Man har solgt «verdier» til et oppskremt folk, mens Irak har utviklet seg til den hengemyra man advarte mot. I Afghanistan øker også voldshandlingene, og Iran og Nord-Korea truer fremdeles med atomvåpen. Alt er bare blitt verre tross fikse slagord og løfter om en bedre verden.

NIFSEST ER LIKEVEL at denne virkeligheten ikke ser ut til angå George W. Bush og hans nærmeste i Washington. Det overordnede målet har vært å skaffe presidenten mer makt enn det den amerikanske grunnloven tilsier. Dette triste faktum er blitt svært tydelig etter at amerikansk høyesterett nylig slo fast at Genèvekonvensjonen og amerikansk rettspraksis også gjelder for fangene i Guantánamo-fengselet. Noe Bush-regjeringen nå forsøker å bestride. Avlyttingen av telefon- og datatrafikken mellom USA og utlandet er også et eksempel på hvordan Bush-regjeringen har tatt seg til rette i ly av en krig mot terror. Ifølge visepresident Dick Cheneys ekspansive teori om presidentembetets fullmakter kunne man hoppe over den rettslige kjennelsen slik loven krever.

DENNE UVILJEN MOT å følge demokratiske spilleregler lover ikke godt for framtida. Verken for amerikanerne eller resten av verden. Så langt er amerikanske borgerrettigheter tråkket ned i søla. USA framstår ikke lenger som en forkjemper for menneskerettigheter. Fanger er blitt mishandlet, torturert og drept. Og amerikanske agenter får folk til å forsvinne. Kongressen har latt det skje. Og skylden har både republikanere og demokrater. Fra Det hvite hus kommer det ingen signaler om endring av kursen. I St. Petersburg kunne derfor Russlands autoritære president, Vladimir Putin, koste på seg flere spydigheter om amerikansk demokrati før G8-møtet siste helg.

KANSKJE ER DET på tide å bruke ordene til Bush mot ham selv: «Stop that shit».