Auschwitz-museet til besøkende:

- Stopp å posere på jernbaneskinnene

- Det finnes bedre steder å lære seg å balansere enn et sted som symboliserer deporteringen av hundretusener av mennesker til døden, skriver de.

VIS RESPEKT: Auschwitz-museet ber folk ta i betraktning hvor de befinner seg når de besøker den tidligere konsenstrasjonsleiren. Foto: Auschwitz Memorial Museum
VIS RESPEKT: Auschwitz-museet ber folk ta i betraktning hvor de befinner seg når de besøker den tidligere konsenstrasjonsleiren. Foto: Auschwitz Memorial Museum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag gikk Auschwitz Memorial Museum ut med en tydelig oppfordring på Twitter - folk må slutte å ta bilder der de balanserer på jernbaneskinnene i den tidligere konsentrasjonsleiren. Museet la ved en håndfull bilder som viser akkurat dette.

- Når du kommer til Auschwitz museum, husk at du er på et sted hvor over en million mennesker ble drept. Respekter deres minne. Det finnes bedre steder å lære seg å balansere enn et sted som symboliserer deporteringen av hundretusener av mennesker til døden, skriver de.

Det er ikke første gang folk viser merkelig oppførsel på minnesmerker fra 2. verdenskrig.

SLITER FORTSATT: Det er 70 år siden Auschwitz-fangene ble frigjort av sovjetiske styrker 27. januar i 1945. Mange av de overlevende sliter fortsatt med å sove om natten. Video: Reuters Vis mer Vis mer

En del av hverdagslivet

Dagbladet skrev i 2014 om minnesmerket for «Europas myrdede jøder» i Berlin, der folk gjør trutmunn og lager dådyrøyne mens de ser inn i kameralinsa. En av dem la til bemerkningen «Being sad at the Holocaust Memorial».

Andre danser rundt på steinblokkene og gjør seg til for venner og familiemedlemmers linser, eller øver seg på skateboard.

- Når det gjelder holocaustminnesmerket i Berlin, så har jo kunstneren selv - Peter Eisenmann - flere ganger understreket at stedet skal være en innvevd del av dagliglivet i Berlin, og at han ikke ønsker å legge begrensninger på hvordan folk opptrer der, sa direktør for Holocaustsenteret i Oslo, Guri Hjeltnes til Dagbladet.

USMAKELIGE BILDER: - Det har noe kynisk og foraktende over seg, når turistene gjør holocaustminnesmerket til et partyområde, og etter festen legger ut smakløse bilder med dumme kommentarer. Foto: Asbjørn Svarstad
USMAKELIGE BILDER: - Det har noe kynisk og foraktende over seg, når turistene gjør holocaustminnesmerket til et partyområde, og etter festen legger ut smakløse bilder med dumme kommentarer. Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer- Det å ta slik underholdningsbilder av seg selv og så etterpå legge det ut på nettet, er et uttrykk for totalt mangel på takt og tone, hevdet Bernt H. Lund, som tilbrakte det siste krigsåret som fange i Sachsenhausen.

- For de få av oss som stadig lever - og for mange andre mennesker - har de tidligere konsentrasjonsleirene preg av å være hellige minnesteder.

Dans et annet sted

Professor Hajo Funke er spesialist på høyreradikalisme ved Freie Universitet i Berlin.

- Det har noe kynisk og foraktende over seg, når turistene gjør holocaustminnesmerket til et partyområde, og etter festen legger ut smakløse bilder med dumme kommentarer, sa han til Dagbladet.

- Flesteparten vet godt hva slags sted de befinner seg på - og at det er et minne om det verste folkemordet i moderne tid. Hvis de absolutt vil danse, kan de gjøre det alle andre steder i denne byen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer