Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stopp å snakke, begynn å lytte

Kronprins Haakon besøker FN i New York for å snakke om vold mot barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er gjort mye på dette området i Norge, men det er potensiale for å forbedre seg. All vold mot barn må stoppes, det er ekstremt viktig å jobbe med det, sier kronprins Haakon til Dagbladet.

- Vold mot barn må bekjempes på alle plan. Det dreier seg om alt fra mobbing på skolen til alvorlige enkeltsaker av vold mot barn.

Vi møter Kronprinsen i FN bygningen etter at han har holdt tale om den nye FN-rapporten om vold mot barn, som også ble lansert hjemme i Norge i går.

Kronprinsen mener at den nye FN-rapporten vil gi oss hjemme i Norge nye innfallsvinkler og kunnskap om vold mot barn.

Det er et problem som rammer barn i alle land.

Møtte barna

- Jeg har møtt mange av barna i rapporten. Som FN-ambassadør har jeg har reist i Afrika, Asia og Sentral-Amerika, sa kronprins Haakon i talen.

FN har som mål å skape en tryggere og mer rettferdig verden. Vold mot barn undergraver dette målet. Skal FN lykkes, må vi ta tak i årsaken til volden mot barn, sa en engasjert kronprins Haakon.

Foto: Kristine Nyborg
Foto: Kristine Nyborg Vis mer

Bli hørt

I talen refererte kronprinsen også til mange møter med norske skolebarn og unge skoleelever hjemme i Norge.

- Jeg er overbevist om at verden bare vil gå fremover hvis barnas stemmer blir hørt, sa kronprins Haakon.

Uhyggelige tall

Undersøkelsen er unik fordi den har intervjuet barn, og representerer over halvparten av verdens befolkning.

Den nye FN-undersøkelsen om vold mot barn inneholder uhyggelige tall.

53 000 barn ble myrdet i 2003, rapporterer WHO. Samme år ble 150 millioner jenter og 73 millioner gutter under 18 år voldtatt eller utsatt for andre former for seksuell vold. Mellom 100 og 140 millioner kvinner er blitt kjønnslemlestet.

I mange land blir opptil 80 prosent av barna utsatt for fysisk avstraffelse i hjemmet. Bare et fåtall land, som Norge, har forbud mot fysisk avstraffelse av barn.

Skolevold og mobbing er også et stort problem i industrialiserte land, viser FN-rapporten.

218 millioner barn er barnearbeidere. 126 millioner av dem jobber med farlig arbeid. 5,7 millioner barn er satt til tvangsarbeid, 1,8 millioner i prostitusjon og pornografi, mens minst 1, 2 millioner barn er ofre for traficking.

Forplikter

Kronprins Haakon roste rapporten fordi den gir håp om at vold mot barn kan forebygges. Forslaget om at hvert land etablerer beskyttelse for sine barn, er et skritt i riktig retning i å stoppe vold mot barn.

- Nå må vi følge opp. Vi må ikke svikte barna. Vi må arbeide for å gjøre skoler, hjem, samfunn og institusjoner trygge. Vi har alle en forpliktelse, avsluttet kronprins Haakon talen i FN.

Senere i uka reiser kronprins Haakon videre for å møte barn i New Orleans. Samt delta i markeringen av Sjømannskirka i New Orleans er 100 år.