- Stopp akuttyvene

Flere tusen nordmøringer protesterte mot nedleggelsen av et lokalt sykehus.

STORT ENGASJEMENT: Flere tusen mennesker møtte i formiddag opp utenfor Kristiansund sykehus i protest mot planene om å legge ned flere viktige funksjoner ved institusjonen. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen besøkte i dag lokalsykehuset i et forsøk på å megle fram en løsning. 
Foto: SCANPIX
STORT ENGASJEMENT: Flere tusen mennesker møtte i formiddag opp utenfor Kristiansund sykehus i protest mot planene om å legge ned flere viktige funksjoner ved institusjonen. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen besøkte i dag lokalsykehuset i et forsøk på å megle fram en løsning. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Et sted mellom 7 000 og 9 000 engasjerte nordmøringer tok imot helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) da hun i dag kom til Kristiansund.

- En slik mottakelse har jeg aldri tidligere opplevd, sa helseministeren.

Det store folkelige engasjementet skyldes byens sykehus som kan miste fødeavdeling og kirurgiske akuttfunksjoner.

Styret i helseforetaket har bestemt at disse funksjonene skal samles ved Molde sjukehus.

Bitter kamp

I Kristiansund har kampen for sykehuset blitt sammenlignet med nazistenes angrep på byen i 1940.

En bitter kamp har foregått i helseforetaket i flere år.

Ordet krig er brukt både mot helseforetaket og mot nabobyen Molde.

- Stopp akuttyvene, var en av mange paroler som dominerte i Kristiansund onsdag, der folk sto samlet hele veien fra flyplassen til området utenfor sykehuset.

Helseministeren kunne ikke gi kristiansunderne noe løfte om at alt skulle fortsette som før, men hun lovet et godt helsetilbud for alle i regionen også i framtida.

På møtet med tillitsvalgte og leger ved Kristiansund sykehus gikk hun dessuten langt i å si at fremtiden ikke er to lokalsykehus, men ett felles sykehus for Nordmøre og Romsdal.

Med en slik løsning blir en funksjonsfordeling mellom de to sykehusene mindre aktuell sa hun.

Rundgang

Det er ikke mange årene siden statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og helseminister Sylvia Brustad (Ap) sa at det fortsatt skulle være to fullverdige lokalsykehus i Nordmøre og Romsdal, ett i Molde og ett i Kristiansund.

De stanset dermed arbeidet med et felles sykehus som på dette tidspunktet var kommet langt.

Nå vil Strøm-Erichsen helt åpenbart tilbake til start.

Hun legger opp til en politisk rundgang og vil ha ett felles sykehus utredet på nytt.

Et tidligere løfte om nytt sykehus i Molde er også satt på vent av Strøm-Erichsen.

Til NTB sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at det er nødvendig å gjøre endringer i folks helsetilbud i årene som kommer, og at ingen kan forvente at sykehus og det øvrige helsetilbudet blir som det har vært.

Vingeklipping

Hun er ikke enig i at lokalsykehusene landet over vingeklippes.

- Sykdomsbildet har endret seg og behandlingsmåtene har endret seg. Da må vi også endre sykehusene, sier hun.

Hun er ikke enig i en påstand fra Senterpartiet om at prosessen som nå kjøres av Helse Midt-Norge og de øvrige helseregionene i Norge er uten tilstrekkelig politisk styring.

Selv samling av fødeavdelinger og akuttfunksjoner i større enheter er innenfor rammene av det helseregionene kan vurdere i sine prosesser, sier Strøm-Erichsen.

I Kristiansund sa flere ansatte og tillitsvalgte sin mening om helsereformen som så langt oppfattes som negativ for lokalsykehuset i byen.

Helseministeren ble anmodet om å stanse prosessen og heller satse på et felles sykehus.

Etter besøket i Kristiansund møtte helseministeren ordførere og rådmenn fra hele regionen før hun til slutt besøkte sykehuset i Molde. (NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer