Stopp bandittene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Norge er et av Europas mest liberale land når det gjelder pengespill, og det er særlig praksisen med spilleautomatene som skiller oss fra for eksempel de andre nordiske landene. Det er omkring 23000 spilleautomater i Norge og det er langt flere enn i Sverige og Danmark til sammen. Det er ikke så mange andre land hvor dagligvareforretningene også kan minne om små kasinoer der det er mulig å spille bort ei månedslønn i løpet av kort tid.
  • En vesentlig årsak til at de fleste har lukket øynene for skadevirkningene ved en liberal politikk, har vært at en stor del av pengene fordeles til gode formål. Tippemidlene går til kultur, idrett og forskning, mens inntektene fra automatene finansierer viktig arbeid som utføres av blant andre Røde Kors og Redningsselskapet. Det dreier seg om betydelige beløp, og det er bakgrunnen for at det er oppstått en kraftig strid omkring en avtale mellom Røde Kors og Steen & Strøm om spilleautomater i kjøpesentre.
  • I realiteten snakker vi om skatte- og fordelingspolitikk. Er dette den riktige måten å hente inn penger til formål der staten har et åpenbart ansvar for finansieringen? Vi mener nei. For det første er det godt nok dokumentert at det er de fattigste som bruker den største delen av lønna til spill. Pengespill kan faktisk betraktes som en særskilt fattigmannsskatt. Dernest vet vi altså mer og mer om de økende problemene spilleavhengighet medfører, både for familiene som rammes og for samfunnet. Det er en klar sammenheng mellom en liberal politikk og antall spilleavhengige.
  • Vi tror ikke spillehaller er noen god løsning, fordi de enarmede bandittenes miljø raskt kan bli kriminelle vekstsentre. Hvorfor ikke forby de enarmede bandittene og sørge for at Røde Kors, Redningsselskapet og andre ideelle organisasjoner får pengene de må ha, uten at de svakeste rammes? De gode og nødvendige samfunnstjenestene er vårt felles ansvar, og vi bør skattes deretter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer