Stopp! Bare for trikk og buss

GÖTEBORG (Dagbladet): Oslo Sporveier vil ha sentrumsgater for seg selv. Divisjonsdirektør Rolf Bergstrand ønsker bilfrie gater med kollektivbom - slik at trikk og buss kommer fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sporveien går nå til aksjon for å øke framkommeligheten. Trikk og buss har for lenge funnet seg i å stå i kø bak matpakkebilister, mener de.

Rolf Bergstrand i Oslo Sporveier legger fram for Dagbladet lista over sentrumsgater som trikk og buss vil ha for seg selv:

  • Grensen skal stenges for all biltrafikk. Her skal bare trikk, buss og taxi få kjøre. Sporveien ser for seg bommer som stenger for bilene.

  • Tollbugata
skal bli kollektivgate med felt fysisk sperret bare for buss, trikk og taxi. Kollektivmidlene styrer trafikklysene slik at de alltid får grønt.

  • Oslo gate
skal stenges for biler.

Prinsens gate skal også stenges for biler.

  • Drammensveien etter Olav Kyrres plass
- her kommer egne kollektivfelt, alternativt bort med alle personbilene mot krysset Drammensveien- Bygdøy allé.

- Kollektivtrafikken må slippe å sitte i kø, sier Rolf Bergstrand til Dagbladet.

- Vi må stenge gater og sørge for effektiv kontroll i kollektivfeltene. Sett gjerne opp bommer som bare kan åpnes av buss, trikk og utrykningskjøretøyer, sier han.

I Göteborg kjører trikken 70 prosent av tida i sitt eget system. Ingen biler hindrer. I Oslo er det bare 30 prosent som skjer på egne spor. I Göteborg står aldri trikken. Den er hele tida i bevegelse, og bruken av personbiler i sentrum er gått kraftig ned. Folk stoler på trikken. Den er rask og går på tid.

- Slik vil vi ha det i Oslo, sier Bergstrand.

- Men da må privatbilene bort fra våre spor. Før det skjer kan vi vanskelig bedre på forholdene for våre passasjerer. De lider når vi blir sperret av matpakkebilister.