- Stopp dem før de selger halve Norge

Her svømte Jens Stoltenberg og unger og eldre før det borgerlige byrådet lot Tøyenbadet forfalle. Nå ber Ap-lederen om hjelp «til å stanse høyrekreftene før de selger halve Norge».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag skrev Dagbladet at Forsvaret har solgt kystperlen Østre Bolærne i Oslofjorden til den religiøse sekten Smiths venner. Enda en tomt faller i private hender langs en kyst som i stadig større grad stenges for folk uten millionformuer. I Oslo vil Høyre/Frp-byrådet selge Bislet og Sagene Bad, kinoene, grøntarealene på Gaustad, kraftselskapet Hafslund - verdier innbyggerne eier i fellesskap. Og Tøyenbadet.

Frykter Kremmer-Høyre

Tøyenbadet ligger i en bydel der svært få har råd til eget svømmebasseng. På Frogner, derimot, et av Norges rikeste strøk, kan ungene stupe fra timeteren og foreldrene svømme i kommunal regi.

- Hvor er barna som skulle lekt her på denne flotte dagen? spør Jens Stoltenberg fra bunnen av det tørrlagte utebassenget på Tøyen.

- Det er umulig å måle verdien av tilgangen til et basseng midt i byen eller å gå i land på Bolærne. Det er derfor det ikke egner seg for salg til private. Vi må hindre at Kremmer-Høyre raserer fellesskapsverdiene, sier Stoltenberg.

Vil ha tiltak mot salg

Ap-lederen vil ha:

Retningslinjer for videre salg av Forsvarets eiendommer slik at de som har stor nasjonal verdi ikke gjøres utilgjengelig for folk.

- Det var flertall på Stortinget for salget av forsvarseiendommer, men vi sa samtidig at det er forskjell på en nedslitt kaserne og Oscarsborg festning. Dessuten er det lov for dem som administrerer salget å bruke hodet, sier Stoltenberg.

Et hel- eller halvstatlig selskap kan kjøpe opp kraftselskaper som fylkeskommuner og kommuner vil selge. Formålet er å sikre at kraftselskaper havner på utenlandske hender. Ap-lederen ser forsøket på å selge Hafslund i Oslo som bare en begynnelse.

Økt bruk av ekspropriasjon, det vil si at staten ved tvang overtar eiendommer fra private mot å gi erstatning.

- Dette gjelder selvsagt ikke normale fritidseiendommer til enkeltpersoner, men større områder som for eksempel vil øke tilgangen til strandsonen for folk flest, sier Stoltenberg.

En langt høyere terskel for hva kommuner og staten kan tillate seg å selge.

- Det er mange goder som er for viktige for folk til at vi skal overlate dem til markedet. Når fellesskapets verdier selges til private, er det svært vanskelig å få dem tilbake igjen, enten det er et grøntareal i byen eller en perle i fjorden.

En umoderne ideologi

Mellom de hvite flisene i bunnen av Tøyenbadets utebasseng gror gresset. Siden kommunen ikke vil bruke ti millioner på å sette det i stand, har de prøvd å selge badet. Men ingen vil kjøpe. Og jo lengre det står til forfall, desto dyrere blir det å pusse det opp igjen. Hvis noen skulle ombestemme seg.

- Vi har en lang tradisjon i Norge for offentlige bad. Det er ikke blitt mindre viktig i ei tid der alle snakker om hvor viktig det er med gode oppvekstvilkår, sier Ap-lederen.

- Her skulle det vært plaskende liv, ikke gjengrodd og stengt. Men i Høyres utstillingsvindu er det tydeligvis opphørssalg, sier Jens Stoltenberg.

EN GJENGRODD PERLE: Høyre/Frp-byrådet vil ikke pusse opp Tøyenbadet, men vil selge det til private. - Dette er bare ett av mange eksempel på at høyrekreftene ikke skjønner verdien av offentlige tilbud. Det er ikke mulig å sette en pris på hvor viktig gode oppvekstvilkår er, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.