- Stopp drapene på sivile israelere

Den palestinske befolkningen klapper ikke lenger når sivile israelere blir skutt og drept av palestinske geriljamenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): Onsdag ble fem israelske Likud-velgere drept.

Nesten 60 prosent av palestinerne vil ha en slutt på drapene av sivile inne i Israel, viser en meningsmåling offentliggjort i avisa Ha'aretz i går. Palestinerne ber nå sine ledere straffe palestinere som dreper israelske sivile inne i Israel. I tillegg sier nesten 80 prosent at de vil avslutte intifadaen hvis Israel stopper sine angrep på palestinerne. _Dette er oppsiktsvekkende tall. Tidligere har selvmordsaksjonene hatt stor støtte i befolkningen. Nå er det kanskje mulig å få til endringer, håper vestlige diplomater.

Arafat presses

Den over to-årige intifadaen har bare gjort vondt verre for palestinerne. Omtrent hver eneste dag blir palestinere drept. Økonomien er på bånn, og med unntak av palestinerne i Jeriko, lever nå så godt som alle palestinerne på Vestbredden med portforbud. Nå vil palestinerne ha endringer. Hvilket setter et ekstra press på deres allerede svært så pressede lederen, Yassir Arafat. _Palestinerne viser nå at de ikke er fornøyd med dagens situasjon. Arafat er i ferd med å miste grepet. Han reddes foreløpig av at det ikke finnes noen andre som kan overta, men kravene mot Arafat blir tøffere og tøffere. Både fra hans egne og fra omverdenen, sier en vestlig diplomat som står partene nær.

Varsler hevn

Abu Mazens offentlige kritikk av Arafat tidligere i år er også et eksempel på at Arafats posisjon er svakere. Meningsmålinger viser at også israelerne begynner å bli kraftig lei av den stadig mer voldelige konflikten. Nå er flertallet positive til å oppgi bosetningene mot en fredsavtale. Men det er mange hinder på veien før mulige fredsforhandlinger. Kanskje spesielt etter at Ariel Sharon vant Likud-valget torsdag. Sharons svar til palestinerne har vært militær makt, ikke samtaler. Og nå har Sharon allerede sverget kraftig hevn etter drapene på Likud-velgerne i Beit Shean onsdag. _Jeg kvier meg og frykter at noe dramatisk vil finne sted, sier en diplomat. Slikt blir det ikke fredsforhandlinger av.