SJEFFORHANDLER: Senator Piedad Cordoba (t.h.) forhandler med Farc-soldater i jungelen, før frigivelsen av tre politifolk og én soldat, som hun tok med seg til Villavicencio sørøst for hovedstaden Bogotá. Foto: JORGE ENRIQUE BOTERO/AP/SCANPIX
SJEFFORHANDLER: Senator Piedad Cordoba (t.h.) forhandler med Farc-soldater i jungelen, før frigivelsen av tre politifolk og én soldat, som hun tok med seg til Villavicencio sørøst for hovedstaden Bogotá. Foto: JORGE ENRIQUE BOTERO/AP/SCANPIXVis mer

Stopp for gisselfrigivelse i Colombia

Planlagt Farc-løslatelse skjedde ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Optimismen etter at fire gisler søndag ble løslatt fra den kolombianske venstreorienterte geriljaen Farcs fangenskap, har fått et tilbakeslag etter at den planlagte frigivelsen av guvernør Alan Jara ikke skjedde seint i går kveld, melder CNN.com.

Senator Piedad Cordoba, som sto i spissen for frigivelsen av tre politifolk og én soldat søndag, skulle etter planen få med seg Jara, som ble bortført i 2001, fra jungelen i går, men lyktes altså ikke. Hun akter å prøve igjen i dag.

Seinere i uka skal dessuten etter planen embetsmannen Sigifredo Lopez, som ble bortført i 2003, løslates. Nå er det uvisst om dette lar seg gjøre.

Tro på fred
Mange har sett løslatelsen av de fire kolombianerne søndag som et tydelig tegn på at geriljaen, som har anslagsvis 700 gisler i sin varetekt, nå løsner på tømmene, og at de på sikt vil inngå en fredsavtale med president Álvaro Uribes USA-vennlige regjering, etter tiår med konflikt.

Senator Cordoba har framforhandlet løslatelsene i samarbeid med fredsorganisasjonen Kolombianere for fred, Røde Kors og Brasil, som har stilt helikoptre til disposisjon.

Røde Kors-talsmannen Yves Heller roer gemyttene og uttaler at en «fredelig overenskomst» er inngått med Farc om å fullføre de planlagte løslatelsene.

Konflikt
Venstreorienterte Cordobas rolle har ikke bare falt i god jord hos president Uribe, som søndag trakk tilbake tillatelsen til å la henne forhandle med geriljaen, men som i går omgjorde beslutningen etter press fra Røde Kors.

Det antas at bakgrunnen for Uribes irritasjon er kritikken enkelte i forhandlingsgruppa kom med mot hæren, som de mener kunne forpurret løslatelsene søndag, ved å fly over overleveringsstedet i flere timer. Nå sier Uribe at ingen slike overflyginger vil bli tillatt ved framtidige løslatelser.

Farc er betydelig svekket den seinere tida, etter å ha mistet så vel oppslutning som viktige gisler og ledere. I fjor ble de regelrett fralurt sitt mest prominente gissel Ingrid Betancourt i en storstilt, men blodfri militæroperasjon, og flere av topplederne har enten dødd eller overgitt seg det siste året.

Ifølge anslag har Farc mellom 9000 og 12 000 væpnede geriljasoldater i Colombia, hovedsakelig i grisgrendte landbruksområder. Ifølge Reuters talte styrken 17 000 på sitt mest tallrike.

Enkelte skeptiske analytikere tror de nylige frigivelsene av gisler bare er et spill for galleriet, for å vinne tilbake politisk gunst.

Blant Farcs mange gisler er svensken Roland Larsson (69), som skal være alvorlig syk. I fjor sommer ble norsk-kolombianeren Alf Onshuus Niño løslatt etter et halvt års fangenskap, angivelig for en stor sum løsepenger.

FORTSATT I GERILJAENS VARETEKT: Svenske Roland Larsson (69) sitter fortsatt i fangenskap hos Farc. Samboeren Diana Patricia Peña skal ha klart å rømme etter fire dager. Larsson skal være alvorlig syk. Foto: PRIVAT
FORTSATT I GERILJAENS VARETEKT: Svenske Roland Larsson (69) sitter fortsatt i fangenskap hos Farc. Samboeren Diana Patricia Peña skal ha klart å rømme etter fire dager. Larsson skal være alvorlig syk. Foto: PRIVAT Vis mer