Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stopp for reklame-millioner

I morgen er det full stopp for NRK-kjendisenes reklamemillioner. Mange har tjent seg rike ved å utnytte sine kjente ansikter og stemmer. De nye reglene setter også en stopper for frilansernes muligheter til å måke inn reklamekroner. Nå må de velge; NRK eller reklamekroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I to år har NRK-ledelsen jobbet med å få fram et nytt regelverk som skal begrense NRK-medarbeidernes mulighet til å stille opp i reklamekampanjer.

NRK-toppene mener flere ansatte har satt institusjonens troverdighet og sin egen integritet og uavhengighet på spill gjennom å stille opp i reklame for alt fra tippesystemer og hoteller til bank, forsikring og pølse.

- De nye reglene er vedtatt av NRK-ledelsen, i tråd med det vi følte behov for, sier fjernsynsdirektør Kent Nilssen.

Likt for alle

- Er det etter press fra de ansatte at frilansernes muligheter til å stille opp i reklame blir stoppet?

- Det har kommet fram ulike syn på problemstillingen, men det er riktig at enkelte har sett det urettferdige i at fast ansatte ikke har kunnet stille opp i reklame, mens frilansmedarbeidere har hatt den muligheten, bekrefter Nilssen.

- Har dere fått negative reaksjoner fra frilansere som vil finne seg andre oppdragsgivere som ikke begrenser reklamejobbene deres?

- Ikke så langt. Men det gjenstår å se hvilke konsekvenser det får når reglene trer i kraft.

Ikke lønnsøkning

- Når NRK-ansattes muligheter til inntekt på si' blir begrenset av nye regler, vil det få konsekvenser for lønnsnivået? Må dere betale dem mer?

- Nei, det er bare visse former for biinntekter som begrenses. Reklameoppdrag og engasjementer for konkurrerende medier og produksjonsselskaper. Ellers kan våre ansatte skrive bøker, holde foredrag, bidra kunstnerisk og ta messejobber som før. Men det blir ikke tillatt å ta med seg rollefigurer eller konsepter som er skapt av NRK, avrunder Kent Nilssen.

Mediekurs

Det blir også slutt på at NRK-medarbeidere på fritida, og i egen regi, kan tilby næringslivet medietrening og kursing i intervjuteknikk. Når NRK-folks kompetanse blir etterspurt på dette området, skal det gå gjennom Opplæringsavdelingen i NRK.

Heller ikke NRK-folks skriverier på fast basis i andre medier vil NRK-ledelsen se gjennom fingrene med. Jobber man i NRK, jobber man utelukkende for NRK.

LIKT: Fra og med i morgen gjelder det like regler for Torkjell Berulfsen, fast ansatt i NRK, og Knut Borge, frilanser. Hittil har Borge kunnet reklamere i vilden sky, mens Berulfsen har vært avskåret. Nå skal hele Borgulfsen behandles likt. Arkivfoto: JACQUES HVISTENDAHL