Stopp for treetasjer i fart

Men natteranglere ved Harvard hadde ikke fått delirium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natteranglere i universitetsbyen Cambridge på den amerikanske østkysten hadde ikke fått delirium da de ble stoppet i hovedgata Massachusetts Avenue da morgensola sto opp i dag.

Det VAR et treetasjers hus, 18 meter høyt og 18 meter bredt, som kom i mot dem. Men det var bare Harvard-universitetet som satte i gang en fem år lang planlagt flytting av tre hus i viktoriansk stil.

Husene må vike plass for et moderne undervisningskompleks ved det juridiske fakultetet på Harvard - ett av de mest prestisjetunge i sitt slag i den vestlige verden.

Men både Ukrainian House, Baker House og en uthusbygning har vært et så markant landemerke på Harvard i mer enn 130 år at fyrstikker eller rivningsmaskiner ikke var noe alternativ.

Eneste måte å flytte de nærmere 200 tonn tunge husene på, var på hjul. Klokka 05 i morges lokal tid startet flyttingen. Den største jobbene var å jekke bygningene opp på 16 hjul hver.

Gatelys, trafikklys og elektriske kabler måtte først fjernes, selv om flytteturen bare var 50 meter til en ledig ventetomt.

Når det nye Harvard-bygget er ferdig, skal veteranbygningene tilbake på universitetsområdet - da som internat for studentene. Fram til flyttingen i morges var det administrasjonen på Harvard som holdt til i Baker House og Ukrainian House.

 HUS I FART:  I løpet av noen timer rullet de 130 år gamle viktorianske husene 50 meter ned hovedgata Massachusetts Avenue i Harvard-byen Cambridge i dag tidlig. Foto: Reuters/Scanpix.
HUS I FART: I løpet av noen timer rullet de 130 år gamle viktorianske husene 50 meter ned hovedgata Massachusetts Avenue i Harvard-byen Cambridge i dag tidlig. Foto: Reuters/Scanpix. Vis mer
IKKE NOE STUNT: Flyttingen i morgentimene av de viktorianske husene har vært planlagt i fem år.