- Stopp guttene

96 prosent av all registrert vold i Norden utøves av menn. Psykologene mener at svært mye av denne volden kan forebygges med riktige tiltak for de uregjerlige guttebarna. - Det verste man kan gjøre er å ta dem hardt, sier barnepsykolog Magne Raundalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den anerkjente barnepsykologen skriver bok med arbeidstittel «Gutteboka». Den tar for seg forholdet gutter og vold.

- Ingen klarer å bli enige om gode tiltak mot den voksne voldskriminaliteten når den først er på gata, men det er enighet i fagmiljøene om hvordan den kan forebygges på et langt tidligere tidspunkt i voldsutøvernes liv, sier Raundalen.

Han snakker om den uregjerlige og temperamentsfulle guttungen.

- Det ligger en enorm samfunnsgevinst i at foreldrene får veiledning om hvordan de skal takle en slik gutt. Får han en aggresjonspreget oppdragelse, kan det føre til store tap for ham, for omgangskretsen hans og for samfunnet, sier Raundalen. Han mener at mange voldsmenn har en inkompetanse de har pådratt seg i barndommen.

- De går fra å være utstøtte til å bli innsatte i fengsler.

Opplevelser

Raundalen peker på at hjernen i stor grad formes av opplevelser og stimulering. I førskolealderen er det mulig å endre et barns atferd rimelig lett. Etter tiårsalderen blir det bare mer og mer vanskelig.

- Om foreldrene til en førskolegutt får 20 timer veiledning i hvordan de skal håndtere sønnen, er det å sammenlikne med et hurtigtog når det gjelder å reparere den sosiale inkompetansen hos gutten. Seinere i livet går det bare somletog. Men det er ofte somletogene politikerne satser på, sier Raundalen .

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer